Азазел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За сборника разкази от Айзък Азимов вижте Азазел (Азимов)
За романа от Борис Акунин вижте Азазел (Акунин)
Азазел
Azazel (DI).png
Азазел и жертвения козел
Характеристики
Описание демон на пустинята и първи знаменосец на армията на Ада
Азазел в Общомедия

Азазел според древните евреи е демонът на пустинята и първи знаменосец на Армията на Ада.

Митология[редактиране | редактиране на кода]

В апокрифната книга на Енох Азазел е предводител на допотопните гиганти, възстанали против Бога. Азазел научил мъжете да воюват, а жените – на изкуството на измамата; накарал хората да забравят Бога и ги изкусил с разврат. Бил победен и по повеля на Бог бил окован на пустинна скала.

Друг мит говори, че Азазел е научил хората освен да произвеждат оръжие и на изкуството да правят украшения и огледала. Издал им и небесни тайни, заради което бил пленен от архангел Рафаил, окован и хвърлен в яма насред пустинята. Лесно могат да се направят паралели между Азазел и Прометей, макар че връзката между двамата е неясна.

В Библията[редактиране | редактиране на кода]

Азазел се счита за демон от втора степен (ранг), макар че често е сравняван със Самаел.

В Библията и в талмуда името на Азазел е свързано с идеята за изкуплението на греха от прелюбодеянието на падналите ангели. Тази идея била въплъщавана с особен обред: взимали се два козела. Чрез жребий единият бил определян да бъде жертван на Господ, а вторият – на Азазел. Вторият козел, натоварен с „греховете на света“ бил пускан в пустинята. По-късно този обред се развил: козелът бил хвърлян в пропаст, а в ритуала участвали множество хора.

Препратка към тази церемония може да се намери и в Трета книга на Мойсей:[1] „Аарон да хвърли жребие за двата козела: едно жребие за Господа, а друго жребие за отпущане... а козела, върху който е паднало жребието за отпущане, да остави жив пред Господа, за да извърши над него очистяне и да го изпрати в пустинята за отпущане (и той да понесе на себе си техните беззакония в непроходна земя)“. Това всъщност е единствената препратка от библейския канон към Азазел.

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

Азазел(о) е един от придружителите на Дявола (Воланд) в романа на Михаил БулгаковМайстора и Маргарита“. Тук има неточност, никой никъде не твърди че в тази книга се говори за дявола. Има теории, но никога няма да разберем за кого точно говори автора.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Левит, Гл. 16

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]