Алберт Апони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алберт Апони
унгарски политик
Алберт Апони 
Портрет от Филип де Ласло, 1897 г.
Роден: 29 май 1846 г.
Починал: 7 февруари 1933 г. (86 г.)

Алберт Дьорд Апони (на унгарски: Apponyi Albert György), граф на Надяпони, е унгарски политик.

Алберт Апони е роден на 29 май 1846 година във Виена, където баща му Дьорд Апони е канцлер на Унгария. През 1872 година е избран в Унгарския парламент и с едно кратко прекъсване остава негов член до 1918 година. Там той е сред водачите на опозицията срещу Австро-унгарското споразумение от 1867 година, довело до създаването на Австро-Унгария.

През 1901 – 1903 година Апони е председател на Парламента, а през 1906 – 1910 и 1917 – 1918 година е министър на просветата, като по това време са приети Законите на Апони, въвеждащи задължително обучение само на унгарски в началните училища.[1] След Първата световна война той оглавява унгарската делегация на Парижката мирна конференция, която води преговорите за подписването на Трианонския договор.

Алберт Апони е известен дипломат и оратор с широки интереси, надхвърлящи сферата на политиката. Между 1904 и 1924 година той посещава няколко пъти Съединените щати, където изнася лекции и установява контакти с видни общественици, сред които са президентите Теодор Рузвелт и Уилям Тафт. Между 1911 и 1932 година е предлаган пет пъти за Нобелова награда за мир от различни унгарски организации.

Алберт Апони умира на 7 февруари 1933 година в Женева, където трябва да участва в конференция на Обществото на народите по въпросите на разоръжаването.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stoica, Vasile. The Roumanian Question: The Roumanians and their Lands. Pittsburgh, Pittsburgh Printing Company, 1919. с. 27.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Albert Apponyi“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.