Алвизе Кадамосто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алвизе Кадамосто
венециански мореплавател
Роден: ок. 1432 г.
Починал: 18 юли 1488

Алвизе Кадамосто (на италиански: Alvise Cadamosto (известен още като Alvide Ca 'ra Mosto), на португалски: Luis Cadamosto, около 1432 - 18 юли 1488 г.) е венециански мореплавател на португалска служба, открил част от западното крайбрежие на Африка.

Роден около 1432 г. във Венеция в богат търговски род. Още като младеж е посветен в морската търговия и извършва търговски плавания из Средиземно море и Атлантическия океан, като посещава Северна Африка, Южна Европа, Фландрия и Англия. През 1454 г., по време на едно от поредните си плавания около бреговете на Португалия корабът му претърпява корабокрушение и екипажа се спасява на брега, където е посетен от емисари на княз Хенрих Мореплавател и е нает на работа като капитан на кораб, с който на следващата година е изпратен на юг към западните брегове на Африка.

На 22 март 1455 г. отплава от Лисабон на юг в първото си плаване. Посещава островите Мадейра и Канарските о-ви и достига до устието на река Сенегал, а след това и устието на река Гамбия и се изкачва само на 100 км нагоре по течението ѝ, поради отказа на екипажа да продължи по-нататък.

Местонахождение на островите Кабо Верде, открити от Кадамосто

През 1456 г. е изпратен на второ плаване към устието на Гамбия, но поради буря се отклонява на запад и на 25 юли открива островите Кабо Верде (Зелени Нос), в т.ч. островите Боавища, Маю и Сантяго. Островите се оказват безлюдни, покрити с гори и изобилстват на птици, а в крайбрежните води – риба.

След второто си плаване напуска Португалия, известно време живее и развива морска търговия в Лондон и през 1466 г. се връща във Венеция, където остава до края на живота си. За своите плавания Кадамосто написва книга "Navigatio ad terras inkognitas", която е издадена в Базел чак през 1537 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973 г., стр. 44-46, 54. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279370/
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alvise Cadamosto“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.