Александра Адлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александра Адлер
австрийско-американска лекарка
Родена
Починала
4 януари 2001 г. (99 г.)
Медицина
Област Неврология, психиатрия

Александра Адлер (24 септември 1901 - 4 януари 2001) е невролог и дъщеря на психоаналитика Алфред Адлер. Тя е второто от четири деца в семейството. Следвайки стъпките на баща си тя получава медицинска степен през 1926 от Виенският университет, после специализира психиатрия, завършвайки стажа си невропсихиатричната клиника на университета. Тя е една от първите жени практикувала неврология и в собствената си страна - Австрия и в САЩ. Премества се в САЩ през 1935 поради нацисткия режим. Там работи в Харвардското медицинско училище. От 1944 е гостуващ професор в университета Дюк, а от 1946 има частна практика в Северна Каролина.

Като психотерапевт Александра е един от водещите систематизатори и интепретатори на работата на баща си, която тя излага за пръв път в "Zeitschrift für Individual-Psychologie" със статия от 1929 г. върху "техниката на даване на съвети за обучение на деца" и от 1935 със статия засягаща "граничните състояния между неврозите и психозите." Тя прави систематичен преглед в "Guiding Human Misfits" книга издадена и в САЩ и в Англия с второ издание през 1948 и немско през 1990.

Адлер също допринася и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Адлер и харвардския неврохирург Трейси Джаксън Путнам извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена диагностицирана с множествена склероза.