Александра Адлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александра Адлер
австрийско-американска лекарка
Родена
Починала
4 януари 2001 г. (99 г.)
Медицина
Област неврология, психиатрия

Александра Адлер (24 септември 1901 – 4 януари 2001) е лекарка, невроложка, психиатърка, психоложка от Австрия и САЩ, дъщеря на психолога Алфред Адлер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена във Виена, Австро-Унгария, тя е 2-то от 4 деца в семейството. Следвайки стъпките на баща си, получава медицинска степен през 1926 година от Виенският университет, по-късно специализира психиатрия, завършвайки стажа си в невропсихиатричната клиника на университета. Тя е една от първите жени практикувала неврология и в собствената си страна – Австрия и в САЩ. Премества се в САЩ през 1935 година поради нацисткия режим. Там работи в Харвардското медицинско училище. От 1944 година е гостуващ професор в Университета „Дюк“, а от 1946 година има частна практика в Северна Каролина.

Като психотерапевт е сред водещите систематизатори и интепретатори на работата на баща си, която излага за пръв път в „Zeitschrift für Individual-Psychologie“ със статия от 1929 година върху „техниката на даване на съвети за обучение на деца“ и от 1935 година със статия, засягаща „граничните състояния между неврозите и психозите“. Прави систематичен преглед в книгата „Guiding Human Misfits“, издадена и в САЩ и в Англия с второ издание през 1948 година и немско през 1990 година.

Допринася също и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Адлер и харвардският неврохирург Трейси Джаксън Путнам извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена, диагностицирана с множествена склероза.