Александра Адлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александра Адлер
Alexandra Adler
австро-американски психиатър
Jauregg and coworkers Vienna.JPG
Родена
Починала
4 януари 2001 г. (99 г.)

НационалностFlag of Austria.svg Австрия, Flag of the United States.svg САЩ
Учила въвВиенски университет
Медицина
Областневрология, психиатрия
Работила вХарвардско медицинско училище
Университет „Дюк“
Семейство
БащаАлфред Адлер

Александра Адлер е австро-американски лекар, невролог и психиатър, дъщеря на психолога Алфред Адлер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 24 септември 1901 година във Виена, Австро-Унгария, второ от четири деца в семейството. Следвайки стъпките на баща си, получава медицинска степен през 1926 година от Виенският университет, по-късно специализира психиатрия, завършвайки стажа си в невропсихиатричната клиника на университета. Тя е една от първите жени, които практикуват неврология и в собствената си страна – Австрия и в САЩ.

Адлер се премества в САЩ през 1935 година поради нацисткия режим. Там работи в Харвардското медицинско училище. От 1944 година е гостуващ професор в Университета „Дюк“, а от 1946 има частна практика в Северна Каролина.

Като психотерапевт е сред водещите систематизатори и интепретатори на работата на баща си, която излага за пръв път в „Zeitschrift für Individual-Psychologie“ със статия от 1929 година върху „техниката на даване на съвети за обучение на деца“ и от 1935 със статия, засягаща „граничните състояния между неврозите и психозите“. Прави систематичен преглед в книгата „Guiding Human Misfits“, издадена и в САЩ и в Англия с второ издание през 1948 и немско през 1990 година. Допринася също и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Адлер и харвардският неврохирург Трейси Джаксън Путнам извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена, диагностицирана с множествена склероза.

Умира на 4 януари 2001 година в Ню Йорк на 99-годишна възраст