Александра Павловна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александра Павловна
велика руска княгиня

Родена
Починала
Погребана Унгария

Религия Руска православна църква
Семейство
Род Холщайн-Готорп-Романов
Баща Павел I (Русия)
Майка Мария Фьодоровна (София-Доротея)
Братя/сестри Екатерина Павловна
Елена Павловна
Олга Павловна
Анна Павловна
Мария Павловна
Николай I
Александър I (Русия)
Константин Павлович
Михаил Павлович
Съпруг Йозеф Антон Йохан Австрийски (30 октомври 1799)
Александра Павловна в Общомедия

Александра Павловна (9 август 178316 март 1801) e велика руска княгиня – дъщеря на руския император Павел I и принцеса София-Доротея Вюртембергска. Тя е сестра на император Александър I и на император Николай I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александра Павловна е родена на 9 август 1783 в Павловск. Получава обичайно за руските принцеси образование. През 1793 г. по инициатива на императрица Екатерина Велика Александра, която по това време е на тринадесет, е сгодена за осемнадесет годишния шведски крал Густав IV, за да се уредят някои политически противоречия между двете страни. Бракът се проваля в последния момент, тъй като Густав отказва да подпише брачния договор, според който Александра трябва да запази православната си вяра след сватбата.

През 1799 г., три години след смъртта на Екатерина Велика, император Павел I решава да сключи съюз с Австрийската империя срещу Френската република. За да бъде скрепен съюзът между Русия и Австрия, Александра е сгодена за ерцхерцог Йозеф Австрийски (1776 – 1847) от династията Хабсбург-Лотаринги, брат на император Франц II и палатин на Унгария. Сватбата им е отпразнувана на 30 октомври 1799 г. в Санкт Петербург. Младоженците се установяват в Унгария. Александра Павловна умира година и половина по-късно на 16 март 1801 г. във Виена след раждане на единствената си дъщеря Александрина (*/† 1801), която умира в същия ден. Александра умира само на седемнадесет години в същата седмица, в която е убит баща ѝ, което е тежък удар за руското императорско семейството. Погребана е в Унгария.