Александрийска медицинска школа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александрийска медицинска школа
Информация
СедалищеАлександрияДревна Гърция
ОсноваванеIII век пр. Хр.
УченициХерофил,
Ерасистрат,
Гален,
Орибасий

Александрийската медицинска школа е една от най-старите емпирични образователни институции в историята на медицината, основана през елинистическия период в Древна Гърция в град Александрия в III век пр. Хр.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

В Египет, един исторически кръстопът, се обединяват всички различни медицински доктрини, възникнали на Изток и в Александрия, която все повече прилича на космополитен град, и се сливат в една универсална „критична маса от знания“ на Александрийската емпирична школа. С развитието на Александрийската школа по-развитите медицински училища в Кносос и в Книдос с течение на времето губят своето значение и важност.

Въпреки че е гръцка по същество и следва учението на Хипократ, школата е силно повлияна от медицинските практики на Древния Египет. Анатомията е особено напреднала поради възможността за дисекция на човешкото тяло. Сред изтъкнатите александрийски лекари са Херофил и Ерасистрат Антиохойски. Много от завършилите Александрийската медицинска школа пътуват и практикуват из целия средиземноморски басейн. Известният римски лекар Гален завършва медицина в Александрия, а след това заминава да практикува в Рим. Неговите учения и писания оцеляват чак до XVI век и са основата на по-модерните медицински практики през Ренесанса. Тези съчинения се съхраняват отчасти от християнски монаси и отчасти от арабски и еврейски учени от средните векове.[1] Сред видните лекари, завършли школата трябва се спомене и Орибасий, който е автор събрани трудове по медицина в 70 тома.

Александрийското училище води до развитието на хирургията и фармакологията. Приготвят се лекарства, но в същото време се изследват отрови и се приготвят противоотрови. Началото на медицинската астрология се намира в трудовете на лекари и философи от гръко-александрийския период. Философите, но най-вече лекарите от Александрийското медицинско училище, прибягват до астрологията и я оценяват като умение, което значително помага на човека.

Александрийската медицинска школа все още действа чак до края на III век сл. Хр. След големия пожара в 389 година сл. Хр. обаче постеппено потъва в забвение. Пожарът също опустошава известната библиотека на медицинското училище.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Sallam, H. N. L’ancienne école de médecine d’Alexandrie. The old Alexandria medical school. // Gynécologie Obstétrique & Fertilité 30 (1). January 2002. DOI:10.1016/s1297-9589(01)00254-5. с. 3.