Александър Дрентелн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Александър Дрентелн
руски офицер
Александър Дрентелн 
Роден: 7 март 1820 г.
Починал: 15 юли 1888 г. (68 г.)

Александър Романович Дрентелн (на руски: Александр Романович Дрентельн) е руски офицер, генерал-адютант, генерал от пехотата и военен деец. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 март 1820 г. в Киев, Русия в семейството на потомствения дворянин и офицер Роман фон Дрентелн, командир на 48-ми одески пехотен полк. На 7-годишна възраст остава кръгъл сирак. Завършва Александровския сирашки кадетски корпус (Царское село) и I-ви кадетски корпус. На 16 март 1838 г. е произведен в първо офицерско звание прапоршчик и назначен в Лейбгвардейския финландски полк. Участва в Унгарския поход от 1849 г. и е повишен във военно звание капитан. Служи последователно в Лейбгвардейския гренадирски полк (1850), командир е на батальон в Лейбгвардейския финландски полк (1853), командир на Запасната бригада от XII-та пехотна дивизия. Повишен е в звание полковник (1853).

През 1855 г. е назначен за командир на Гренадирския полк от II-ра гвардейска дивизия на престолонаследника Александър Николаевич. Тук е негов доверен офицер. Повишен е в звание генерал-майор с назначение за командир на Лейбгвардейския измайловски полк (1859). Участва в потушаването на Варшавското въстание като командир на I-ва гвардейска дивизия и началник на войските на Вилненския военен окръг (1863). През 1864 г. е повишен в звание генерал-лейтенант.

Участва в реформирането на Руската армия. Член е на Комитета по устройство и образование на войските. Работи по преобразуването на военните съдилища, устройването на войнишките деца, обществените права на военнослужещите, въоръжаването на армията.

От 1867 г. е генерал-адютант. Командващ Киевския военен окръг от 1872 г.

Руско-турска война (1877-1878)[редактиране | редактиране на кода]

От 12 август 1877 г. е в България. Заменя на поста началник на военните съобщения генерал-лейтенант Василий Каталей. Едновременно е назначен и за началник на тила на Действуващата руска армия. Извършва огромна работа за нормализирането на тила, снабдяването, военните съобщения, болничното и санитарното обслужване. Със своята компетентност и добросъвестност си спечелва уважението на армията. Генерал от пехотата от 1878 г.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Връща се на длъжността командващ Киевския военен окръг. Член е на Държавния съвет от 1879 г. Киевски, подолски и волински генерал-губернатор с прекъсване от 1 год., когато е началник на Жандармския корпус. При атентат срещу император Александър II генералът от пехотата Дрентелн оцелява при покушение на 13 март 1879 г.

Награден е с най-висшите руски отличия: Орден „Свети Александър Невски“ и Орден „Свети Андрей Първозвани“. Умира внезапно от удар по време на тържеството за откриване паметника на Богдан Хмелницки в Киев на 15 юли 1888 г. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877-1878, ДИ "П. Берон", София, 1986, стр. 90-91
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дрентельн, Александр Романович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.