Александър Пузиревски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Пузиревски
Роден3 февруари 1845 г. (стар стил)
Починал10 май 1904 г. (стар стил) (59 г.)
Руска империя
Професияофицер, историк, професор, писател
Националност Русия

Александър Казимирович Пузиревски (на руски: Александр Казимирович Пузыревский) е руски офицер, генерал от пехотата. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878). Военен кореспондент. Военен историк, професор и писател.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Александър Пузиревски е роден през 1845 г. в Русия в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва 1-ви Кадетски корпус в Санкт Петербург и Николаевската академия на Генералния щаб на Руската армия (1873).

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Началник на щаб на авангарда на отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Едновременно е военен кореспондент на в-к „Руский инвалид“. Изпраща множество кореспонденции от театъра на военните действия с общо заглавие „Письма с театра войны“.

След войната е професор по военно изкуство в Николаевската военна академия. Началник на щаба на Варшавския военен окръг (1890). Преподавател по „История на военното изкуство“ и „Кавалерийски устави“ на престолонаследника Николай Романов. Повишене във военно звание генерал от пехотата.

Автор на 13 военноисторически съчинения и множество публикации в периодичния печат. Сред тях са:

  • „Воспоминания офицера генерального штаба о войне 1877 – 1878 гг. в Европейской Турции“, Санкт-Петербург, 1879
  • „Зимний переход через Балканы отряда генерал-адъютанта Гурко“, Санкт-Петербург, 1881
  • „Десять лет назад. Война 1877 – 1878 гг.“, Санкт-Петербург, 1887

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Генов Ц. Освободителната война 1877 – 1878, изд. „Наука и изкуство“, София, 1978, с. 301.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пузыревский, Александр Казимирович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​