Александър Филипов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Александър Филипов.

Александър Филипов
български революционер
Роден

Александър Филипов е български революционер, гюмюрджински войвода на Вътрешна македоно-одринска революционна организация в Ахъчелебийско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Филипов е роден в 1881 година в българската столица София. Влиза във ВМОРО и изпълнява терористични задачи. В 1901 година Михаил Герджиков го изпраща като войвода в Беломорска Тракия и обикаля Гюмюрджинско, Ксантийско и Даръдеренско. През юни 1902 година Филипов се натъква случайно на турска войска край село Каршилъ и е заловен, изпратен в Пашмакли, а после в Кърджали. Макар при изтезанията да не признава нищо и да не издава никакви имена, у него са намери комитетски книжа, вследствие на което избухва Даръдеренската афера.[1] Двамата със свещеник Ангел Инджов са осъдени на 15 години затвор и са изпратени на заточение в Паяс кале, Мала Азия. Амнистирани са през септември 1904 година и Филипов се установява да живее в Оряхово.[2][3]

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част и Нестроевата рота на 9 велешка дружина. Носител е на бронзов медал.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 76.
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 149 – 152.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 174.
  4. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 743.
     Портал „Македония“         Портал „Македония