Александър Херцен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Херцен
руски писател
Портрет от Николай Ге, 1867 г.
Портрет от Николай Ге, 1867 г.

Роден
Починал
9 януари 1870 г. (57 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Аграризъм
Интереси Политическа философия
Подпис БСЭ1. Автограф. Автографы. 8.svg
Александър Херцен в Общомедия

Александър Иванович Херцен (на руски: Алекса́ндр Ива́нович Ге́рцен) е руски публицист, писател, революционер и социален философ.

Роден е на 6 април (25 март стар стил) 1812 година в Москва. От младежка възраст влиза в конфликт с властите, като след 1852 година живее в изгнание в Англия. Определян като „баща на руския социализъм“, той е и идеологически предшественик на селските популистки движения на народничеството и есерите.

През 1829 г. Херцен постъпил в Московския университет. През 1834 г. е осъден на 5-годишно изгнание в Сибир, а през 1840 г. отново го изпращат там, този път за година. През 1846 г. умира му и той получава голямо наследство, позволило му да напусне през 1847 г. Русия и да се отправи на пътешествие в Западна Европа.

Херцен става свидетел на революцията от 1848 г. в Париж и започва да се замисля за емиграция в САЩ. Но ако заминел за Америка, той би се отделил от революционната дейност, която живо го интересува, и затова става гражданин на Швейцария. Живее в Женева и Ница, а през 1852 г. заминава за Лондон.

Основава в Лондон Волната руска типография, която става първата свободна от цензура руска печатница в Европа, бореща се с политическия гнет в Русия. Благодарение на това Херцен се прославя като революционер. През 1864 г. Херцен се върнал в Женева, за да бъде по-близо до радикално настроените европейски организации.

Издава алманах "Полярна звезда" и вестник "Колокол" (заедно с Н. П. Огарьов). Съдейства за създаването на "Земля и воля". Сред творчеството му се открояват романът "Кой е виновен", повестта "Крадливата сврака", мемоарното съчинение (с политически обзор) "Минало и размисли". Пише и литературна критика.

Александър Херцен умира на 21 януари (9 януари стар стил) 1870 година в Париж.