Александър Херцен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Херцен
руски писател
Портрет от Николай Ге, 1867 г.
Портрет от Николай Ге, 1867 г.

Роден
Починал
21 януари 1870 г. (57 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Аграризъм
Интереси Политическа философия
Александър Херцен в Общомедия

Александър Иванович Херцен (на руски: Алекса́ндр Ива́нович Ге́рцен) е руски публицист, писател, революционер и социален философ.

Той е роден на 6 април (25 март стар стил) 1812 година в Москва. От младежка възраст влиза в конфликт с властите, като след 1852 година живее в изгнание в Англия. Определян като „баща на руския социализъм“, той е и идеологически предшественик на селските популистки движения на народничеството и есерите.

През 1829 г. Херцен постъпил в Московския университет. През 1834 г. бил осъден на 5-годишно изгнание в Сибир, а през 1840 г. отново го изпратили там, този път за една година. През 1846 г. умрял бащата на Херцен и той получил голямо наследство, позволило му да напуснае през 1847 г. Русия и да се отправи на пътешествие в Западна Европа. Херцен станал свидетел на революцията от 1848 г. в Париж и започнал да се замисля за емиграция в САЩ. Но ако заминел за Америка, той би се отделил от революционната дейност, която живо го интересувала, и затова Херцен станал гражданин на Швейцария. Живеел в Женева и Ница, а през 1852 г. заминал за Лондон. Там основал Волната руска типография, която станала първата свободна руска типография в Европа, бореща се с политическия гнет в Русия. Благодарение на това Херцен се прославил като революционер. През 1864 г. Херцен се върнал в Женева, за да бъде по-близо до радикално настроените европейски организации.

Издава алманах "Полярна звезда" и вестник "Колокол" (заедно с Н. П. Огарьов). Съдейства за създаването на "Земля и воля". Сред творчеството му се открояват романът "Кой е виновен", повестта "Крадливата сврака", автобиографичното съчинение "Минало и размисли". Херцен пише и литературна критика.

Александър Херцен умира на 21 януари (9 януари стар стил) 1870 година в Париж.