Алексий III Велики Комнин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алексий III Велики Комнин и Теодора Кантакузина, миниатюра в манастира Дионисият

Алексий III Велики Комнин (на старогръцки: Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός, Alexios III Megas Komnēnos, Alexios III. Komnenos; Johannes Komnenos, Ιωάννης, Iōannēs; * 5 октомври 1338; † 20 март 1390) е от декември 1349 до 1390 г. император на Трапезунд

Алексий се казва всъщност Йоан Комнин и е по-малкият от двата сина на трапезундския император Василий Комнин († април 1340) и неговата метреса. Когато баща му през 1340 г. е отровен от съпругата му Ирина Палеологина, и тя се възкачва на трона той и по-големият му брат Алексий са изпратени в Константинопол при роднините на неговата мащеха. Там той живее в императорския дворец на Византия.

На 12 години през 1349 г. византийският император Йоан VI Кантакузин го изпраща в Трапезунт, за да прояви претенции за трона на управляващия там император Михаил Комнин. Той успява с войската си без големи трудности да превземе града. Михаил е свален и се възкачва на трона. Той сменя името си Йоан и взема името на умрелия му в изгнание брат Алексий.

На 28 септември 1351 г. на 13 години той се жени за Теодора Кантакузина, дъщеря на севастократор Никифор Кантакузин.

През 1376–1377 г. Михаил Палеолог, съюзен с Венецианците и Добротица, деспот на Добруджанското деспотство, иска да превземe трона на Алексий III. Походът им по море през 1378 г. е неуспешен.

Алексий III умира през 1390 г. На трона го последва син му Мануил III.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Теодора ражда на Алексий III шест деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • W. Miller, Trebizond: The Last Greek Empire of the Byzantine Era, Chicago, 1926.