Алфред Хейлс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алфред Хейлс
Alfred Hales
австралийски писател и военен кореспондент

Роден
Починал
29 декември 1936 г. (76 г.)
Алфред Хейлс в Общомедия

Алфред Артур Грийнуд Хейлс (на английски: Alfred Arthur Greenwood Hales) е австралийски писател и военен коресподент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алфред Хейлс е роден на 21 юли 1860 година в Кент Таун, Аделаида, Австралия. През 1890 година публикува първата си книга „The Wanderings of a Simple Child“ за житейския си опит дотогава. Пише периодично статии и издава няколко собствени вестници. По време на Втората бурска война в Южна Африка Алфред Хейлс е военен кореспондент на „Дейли Нюз”, но е ранен и до края на войната е в плен на бурите.

Заклеване на кореспондентите Алфред Хейлс (целуващият знамето) и Борис Тагеев в четата на генерал Иван Цончев (знаменосецът)

През 1900 година издава „Campaign Pictures of War in South Africa“, следва романа „Driscoll, King of Scouts“ (1901) и „McGlusky“ (1902).

След това Хейлс се включва в четата на генерал Иван Цончев на ВМОК. Като кореспондент предава серия репортажи за революционното движение в Македония и отразява бойните действия по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

В периода 1904-1905 година Алфред Хейлс прави репортажи за Руско-японската война, а след нея изнася лекции в Англия, Южна Африка, Австралия и Южна Америка. При началото на Първата световна война работи като военен кореспондент във Франция и Италия, сприятелява се с Пепино Гарибалди, но два пъти му е отказано да се включи в армията. През 1918 година публикува „Where Angels Fear to Tread“.

След края на войната Хейлс се установява в Англия и продължава да пише, като творбите му придобиват по-голяма популярност. Алфред Хейлс умира на 29 декември 1936 година в Англия. Женен е два пъти - през 1911 и 1920 година, и има четирима сина и дъщеря от първия брак.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Grant, Donald. Australian Dictionary of Biography, Vol. 9. Melbourne University Press, 1983. с. 159-160.
  2. Serle, Percival. Dictionary of Australian Biography. Sydney, Angus and Robertson, 1949.
     Портал „Македония“         Портал „Македония