Амурски район

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хабаровски край
Хабаровски край
Знаме на Амурски район
(знаме)
Герб на Амурски район
(герб)
Амурският район на картата на Хабаровски край
Административен център Амурск
Губернатор Иван Маско
Площ
16 268,76 km²[1]
Население
61 291 (2016)
Гъстота
3,77 души/km²
Часова зона UTC +10
Автомобилен код 27

Амурски район е административно-териториална (район) и общинска единица (общински район), в Хабаровския край на Руската федерация.

Административен център е град Амурск.

География[редактиране | редактиране на кода]

Амурският район се намира в централната част на Хабаровски край. Общата му площ е 16 720 km2. На запад и югоизток районът граничи с Хабаровски район, на север – с Комсомолски район, на изток – с Нанайски район, а на юг – с Еврейската автономна област.

Територията на района е разположена в рамките на Средноамурската низина и прилежащите към нея разчленени в различна степен планински масиви. Самата Средноамурска низина е долината на река Амур и на долните течения на притоците ѝ. В нея се открояват заливни зони, ниски и високи тераси. Заливните зони на притоците на Амур представляват блатиста туфеста низина. Широко разпространени са ниските тераси над заливните зони, разположени по средното и долното течение на притоците на Амур, които заемат значителна площ от административния район.

Основната водна артерия в северната част на района е река Амур. В района на Амурската широчина реката достига ширина от 1,5 – 2,5 km, средната дълбочина е 10,5 метра, а максималната – 14 метра. В северната част на района тече река Елбан, вливаща се в езерото Оми. В централната част на района, в посока от запад на изток тече река Харпи, вливаща се в езерото Болон. От запад на изток на територията на района също така текат реките: Селгон, Алкан, Укур, Дирга, Дарга и други, които имат множество притоци. В посока юг тече река Тунгуска. На територията на района има няколко езера, в това число и 3 големи – Болон, Падали и Оми.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 1 февруари 1963 година в състава на Хабаровския край е образуван Амурски промишлен район с център в селището Амурск. В състава на района влизат селските съвети Нижнетамбовски, Падали, Селихински, Хурбински, Хурмулински, Чапаевски, Еворонски и селищата от градски тип Амурск, Болон, Литовко, Хунгари, Елбан (от бившия Комсомолски район), както и селските съвети Анюйски, Горноманомински, Джонкински и селището от градси тип Инокентевка (прехвърлени от бившия Нанайски район).

На 22 май същата година селският съвет Нижнетамбовски е придаден към Комсомолския селски район. На 13 август 1964 г. селските съвети Анюйски и Верхнеманомински са прехвърлени към Нанайския селски район.

На 12 януари 1965 година Амурският промишлен район е преобразуван в Амурски район. В състава му тогава влизат: от бившия Амурски промишлен район – селищата Амурск, Болон, Литовко, Елбан и селския съвет Падалински; от бившия Комсомолски селски район – селските съвети Вознесеновски, Джуенски и Омински; а от бившия Хабаровски селски район – Голубиченски.

На 28 октомври 1971 г. от част от територията на Литовко е образуван селския съвет Санболински. Едновременно с това селският съвет Голубиченски преминава към Литовко.

На 27 декември 1973 г., селището от градски тип Амурск е преобразувано в град на краево подчинение.

На 31 март 1977 г. от Нанайския район към Амурския е прехвърлен селския съвет Болонски, който на 13 февруари 1978 г. е преименувано на Ачански. На 30 май същата година селският съвет Вознесеновски е преименуван на Вознесенски.

През 1991 – 92 г. селските и селищните съвети са преобразувани в селски и селищни администрации.

На 27 януари 1999 г. Болонската селищна администрация е преобразувана в селска.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на района според преброяването от 2002 година, включително Амурск, възлиза на 75 032 души, от тях 36 480 мъже и 38 552 жени (съответно 48,6 %% и 51,4 %).

На 1 януари 2009 г. цялото население на областта е пресметнато на 70 457 души. Най-големият населен пункт на района е град Амурск, с население от 45 623 души. Други по-големи населени места са селищата от градски тип Елбан с население от 12 466 души и Литовко с население от 2353 души.[2]

Урбанизация

В градски условия (град Амурск и селището от градски тип Елбан) живее 84,98 % от населението на района.

Териториално устройство[редактиране | редактиране на кода]

Административен център на района е град Амурск

В Амурския район има 35 населени места, разделени в 2 градски и 8 селски селищни района.[3]:

Град Амурск, селището от градски тип Елбан, селата Ачан, Джуен, Вознесенско, Оми, Падали са приравнени на райони от Крайния Север.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хабаровский край. Общая площадь земель муниципального образования
  2. Численность населения Российской Федерации по городам, посёлкам городского типа и районам на 1 января 2009 г., архив на оригинала от 28 август 2009, https://web.archive.org/web/20090828062338/http://www.gks.ru/wps/PA_1_0_S5/Documents/jsp/Detail_default.jsp?category=1112178611292&elementId=1140096199984, посетен на 28 август 2009 
  3. Закон Хабаровского края от 14 март 2005 № 264 Об административных центрах сельских поселений и муниципальных районов Хабаровского края

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Амурский район“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​