Анакреон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анакреон
Ἀνακρέων ὁ Τήϊος
древногръцки поет
Бюст на Анакреон, 2-3 в.
Бюст на Анакреон, 2-3 в.

Роден
около 570 г. пр.н.е.
Починал
около 485 г. пр.н.е. (85 г.)
Теос, дн. Турция
Литература
ПериодVI-V век пр. Хр.
Жанровевакханална и любовна лирика
Анакреон в Общомедия

Анакреон (на старогръцки: Ἀνακρέων ὁ Τήϊος) е древногръцки поет, смятан, наред с Архилох, за един от най-значимите автори на поезия на йонийски диалект. По-късно е включен в каноничния списък на Деветимата лирици на Древна Гърция. Той е запомнен като автор на гуляйджийски песни, макар че представата за него в тази насока често е преувеличена. Днес са оцелели само отделни откъси от стиховете му.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мраморна статуя на Анакреон, Монте Калво, Италия, 2 век пр. Хр.

Анакреон е роден в град Теос в Йония, на западния бряг на Мала Азия. Според ограничените сведения за живота му той взема участие в опитите на съгражданите си да се противопоставят на настъплението на войските на персийския цар Кир Велики. След неуспеха във войната, заедно с много свои съграждани заминава за Тракия, където основават колонията Абдера.

Оттам Анакреон заминава за Самос, където става приближен на местния тиран Поликрат. В замяна на привилегиите си в двора, той пише множество оди, прославящи владетеля. След смъртта на Поликрат през 522 пр.н.е. е поканен в Атина от местния владетел Хипарх, където остава до неговото убийство през 514 пр.н.е. Според някои източници, след това живее известно време в Тесалия, след което се завръща в родния си град, където умира около 485 пр.н.е.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anacreon (poet) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​