Анакреон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анакреон
древногръцки поет
Роден: 570 г. пр.н.е.
Починал: 485 г. пр.н.е. (85 г.)
Бюст на Анакреон, 2-3 в.

Анакреон е древногръцки поет, смятан, наред с Архилох, за един от най-значимите автори на поезия на йонийски диалект. По-късно е включен в каноничния списък на Деветимата лирици на Древна Гърция. Той е запомнен като автор на гуляйджийски песни, макар че представата за него в тази насока често е преувеличена. Днес са оцелели само отделни откъси от стиховете му.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анакреон е роден в град Теос в Йония, на западния бряг на Мала Азия. Според ограничените сведения за живота му, той взема участие в опитите на съгражданите си да се противопоставят на настъплението на войските на персийския цар Кир Велики. След неуспеха във войната, заедно с много свои съграждани заминава за Тракия, където основават колонията Абдера.

Оттам Анакреон заминава за Самос, където става приближен на местния тиран Поликрат. В замяна на привилегиите си в двора, той пише множество оди, прославящи владетеля. След смъртта на Поликрат през 522 пр.н.е. е поканен в Атина от местния владетел Хипарх, където остава до неговото убийство през 514 пр.н.е. Според някои източници, след това живее известно време в Тесалия, след което се завръща в родния си град, където умира около 485 пр.н.е.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anacreon (poet)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.