Анастас Стумбов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анастас Стумбов
български революционер
Роден

Анастас Филипов Стумбов е български общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анастас Стумбов е роден в костурското село Вишени, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Брат му Васил Стумбов е член на ВМРО в Бургас. Анастас се присъединява към ВМОРО през 1899 година. През 1902 година е пленен от гръцкия андарт Гицос, но успява да избяга и да му открадне пушката. През 1903 година участва в четите на Лазар Поптрайков и Иван Попов по време на Илинденско-Преображенското въстание. След потушаването на въстанието е арестуван и осъден на затвор, а след освобождението му е преследван от гърците, при една засада от тяхна страна един негов другар е убит, а Анастас помага на двама ранени да се спасят. През 1912 година емигрира в САЩ, първо във Форт Уейн, Индиана, а след това в Менсфилд, Охайо, където с жена си Катерина от Вишени и с дъщеря си Мария членуват в МПО „Охрид“[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.382.
     Портал „Македония“         Портал „Македония