Ана Паукер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ана Паукер
Ana Pauker
румънски политик
Ana Pauker1.jpg
Родена
Починала
14 юни 1960 г. (67 г.)

Образование Международна ленинска школа
Ана Паукер в Общомедия

Ана Паукер (на румънски: Ana Pauker) е румънски комунистически лидер и министър на външните работи на Румъния в края 1940-те и началото на 1950-те. Тя е неформален лидер на Румънската комунистическа партия след Втората световна война.

Ана Паукер е родена на 13 февруари 1893 г. в Кодаещ, окръг Васлуй. Истинското ѝ име, дадено ѝ от родителите ѝ – бедни евреи е Хана Рабинсон (Hannah Rabinsohn). Дядото на Ана е равин. Докато по-малкият ѝ брат Залман става ционист, тя през 1915 г. се ориентира към социализма.

През 1922 г. е арестувана заедно със съпруга си Марчел Паукер за политическа дейност и след като са освободени заминават за Швейцария. Оттам отпътуват за Франция, където Ана става инструктор в Коминтерна и се занимава с комунистическото движение на Балканите.

След завръщането си в Румъния, през 1935 г. тя е арестувана и съдена заедно с други ръководители на Румънската комунистическа партия и осъдена на 10 години затвор. През май 1941 г. е изпратена в изгнание в Съветския съюз - разменена е за румънец от Бесарабия, осъден в Русия.

В Москва става ръководител на група от румънски комунисти в изгнание, станала известна по-късно като "московската фракция". Връща се в Румъния през 1944 г., след като Червената армия окупира страната.

През 1947 г. става министър на външните работи на Румъния.

Обвинявана е в "космополитизъм". През февруари 1952 г. се пуска подписка тя да бъде съдена, но след смъртта на Сталин през 1953 г. е освободена и ѝ е наложен домашен арест.

През последните години от живота си се занимава с преводи от френски и немски за “Политическо издателство” на Румъния.

Умира на 14 юни 1960 г.

Марчел и Ана Паукер имат три деца: