Анджела Дейвис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анджела Дейвис
политически активист, борец за граждански права
Анджела Дейвис 
Анджела Дейвис през 2006 година
Родена: 26 януари 1944 г. (72 г.)

Анджела Дейвис (на английски: Angela Davis) е американка, борец за граждански права, правозащитник, феминистка, политически активист, марксист, бивш член на комунистическата партия на САЩ, социолог и писател. От 1969 и до пенсионирането си през 2008 година е професор в Калифорнийския университет – Санта Круз. Името на Анджела Дейвис става популярно през 1970-те като символ на движението за права на затворниците и с процеса срещу нея.

Занимавайки се с обществена дейност в затвора Сан Куентин, тя среща Джордж Джаксън, активист на партията Черните пантери и затворник от 1960 г., един от т.нар. братя Соледад, обвинени за убийство на затворнически надзирател. Дейвис обявява Джаксън за свой съпруг, макар двамата да не са сключили брак. На 7 август 1970 17-годишният брат на Джордж — Джонатан Джаксън — извършва въоръжен опит да освободи трима чернокожи обвиняеми, доведени в съдебната зала на окръг Марин (Marin County) в Сан Рафаел с цел да вземе заложници, които да размени за брат си. [1] Джонатан внася в залата оръжие и под неговото дуло освобождава затворниците. Четиримата вземат за заложници съдията Хейли, заместник прокурора Гари Томас и три съдебни заседателки.[2] Групата успява да напусне съда, но следва престрелка с полицията и Джонатан Джексън, двама от затворниците и съдията са убити. При последвалото разследване става ясно, че оръжието е било закупено от Анджела Дейвис и е издадена заповед за арестуването ѝ. Тя се укрива известно време, но в крайна сметка е заловена от ФБР.

Процесът срещу нея през 1971 г. е широко отразяван. Още на първото съдебно заседание тя обявява, че не се признава за виновна. Хиляди хора оформят обществено движение в нейна защита, създават се комитети в САЩ и чужбина. В нейна подкрепа се обявяват чернокожи интелектуалци и известни личности. Джон Ленън през 1972 година пише песента Angela в нейна чест от албума Some Time in New York City. Ролинг Стоунс също имат песен, посветена на нея – Sweet Black Angel. Получава голяма подкрепа и в социалистическите страни, където се издига лозунгът „Свобода за Анджела Дейвис!“. След 18 месечен процес е оправдана.

През 1979 и 1984 година посещава СССР и се среща с Леонид Брежнев. Наградена е с Ленинска награда за мир.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Millies, Stephen. Long live the spirit of Jonathan Jackson. // Workers World Newspaper, August 3, 2009.
  2. Associated Press. Courtroom Escape Attempt/Convicts, Trial Judge Slain. // Sarasota Herald, August 8, 1970.