Калифорнийски университет – Сан Диего

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калифорнийски университет, Сан Диего
University of California, San Diego
Библиотеката
Библиотеката
Библиотеката на университета
Девизна латински: Fiat Lux
на английски: Let there be light
на български: Да бъде светлина
Основан1960
ВидОбществен
Финансиране$1,177 млрд. (2016)[1]
Преподаватели1215 (Есен 2014)[2]
Студенти28 127 (Есен 2016)[3]
МестоположениеСан Диего, Калифорния, САЩ
Цветовеморско син и златен   
Сайтucsd.edu
The seal of the University of California
32.8811° с. ш. -117.2381° и. д.
Местоположение в САЩ Калифорния
Калифорнийски университет, Сан Диего в Общомедия

Калифорнийският университет, Сан Диего (на английски: University of California, San Diego, още UCSD или понякога UC San Diego) е американски обществен университет в Ла Хоя, Сан Диего, щата Калифорния. Основан е през 1960 г. и е част от калифорнийската щатска университетска система. Университетът е поставян редовно сред първите 10 обществени университета в САЩ[4] и има 12 Нобелови лауреати, чиито имена се свързват с името на университета.

Свързан е с няколко изследователски центъра със световна известност: Институт по биология Солк, Институт по океанография Скрипс, Институт Бърнам и Бърч аквариум.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Структурата на университета е по модел на Кеймбриджкия и Оксфордския университети и включва 6 отделни колежа:

 • Revelle College (основан 1964)
 • John Muir College (основан 1967)
 • Thurgood Marshall (основан 1970)
 • Earl Warren College (основан 1974)
 • Eleanor Roosevelt College (основан 1988)
 • Sixth College (основан 2002)

Студентите могат да се дипломират по която и да е специалност, в който и да е от колежите, но всеки от тези колежи издава своя диплома и организира церемонията по дипломирането отделно.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

Средният успех от гимназията (GPA) на студентите, приети в Калифорнийския университет – Сан Диего, е 4.06 (при максимален 5.00), а средните оценки от приемния изпит (SAT scores) са съответно 635, 670 и 640 за трите части – прочитане и интерпретация на текст, математика и есе. 99% от приетите първа година студенти са в горните 10% на випуска си от гимназията. [5]

Суперкомпютърният център

Факултети и департаменти[редактиране | редактиране на кода]

Основните направления в университета са:

Студенти[редактиране | редактиране на кода]

Прайс Център

Популярно място сред студентите е Центърът „Прайс“ (UCSD Price Center), който се намира в центъра на двора на университета, на юг от централната библиотека (Geisel Library). Центърът предлага различни услуги и забавления за улеснение на студентите като ресторанти, книжарници, киносалон и студентски организации.

Най-популярните събития на университета включват пускането на тиква и пускането на диня от голяма височина. Те се провеждат по време на Halloween и през пролетта. Пускането на диня (Watermelon Drop) е сред най-старите университетски традиции и започва през 1965 година; провокирано е от въпрос на изпит по физика, свързан със скоростта на падащи тела при удара си със земята. Група студенти, заинтригувани от задачата, пускат диня от последния етаж на Revelle's Urey Hall, за да измерят размера на това, което остава от динята след падането. Пускането на тиква (Pumpkin Drop) е подобно събитие, което се отбелязва с пускането на голяма тиква, пълна с бонбони от 11-етажната сграда на Tioga Hall.

Една от предизвикалите най-противоречиви коментари дейности е издаването на комично-сатиричния вестник „Коала“[6], често критикуван заради расистките си коментари, порнографски материали и нарушаване на законите за употреба на наркотици. Официалният вестник на университета, издаван със средства на самите студенти, се нарича UCSD Guardian[7].

Преподаватели[редактиране | редактиране на кода]

Инженерното училище Джейкъбс

Много от преподавателите са носители на различни реномирани награди, включително Нобелови лауреати, носители на „Пулицър“, а също така и награда „Тони“ на Джудит Долан за театър и танц (1997) и един „Оскар“ на Хенрик Ван Дженсен, компютърни науки (2004)[8]

Нобелови лауреати[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. UC San Diego Campus Profile // UC San Diego. Архивиран от оригинала на 2018-04-04. Посетен на 2017-09-02. ((en))
 2. University of California Full-Time and Part-Time Headcount – SMG & MSP, Academic and PSS Personnel // University of California Office of the President, October 2014. Архивиран от оригинала на 2015-04-13. Посетен на 2017-09-02. ((en))
 3. Total Campus Enrollment // UC San Diego Student Research and Information – Student Affairs. Архивиран от оригинала на 2017-09-02. Посетен на 26 февруари 2017. ((en))
 4. America's Best Colleges 2007 // U.S. News & World Report.
 5. UC San Diego Admits More Than 19 000 Freshmen for Fall 2007 and Winter 2008 Quarters, UCSD News, 5 април 2007.
 6. SignOnSanDiego.com > News > Education – Eviction expected for UCSD's Koala
 7. UCSD Guardian официална страница
 8. UC San Diego Campus Profile Архив на оригинала от 2008-05-22 в Wayback Machine., UCDS News.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]