Андрей I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За унгарския крал вижте Андраш I.

Андрей I Боголюбски
велик княз на Владимир-Суздал
Андрей I Боголюбски 
Роден: ок. 1111
?
Починал: 28 юни 1175
?

Андрей I Боголюбски (на руски: Андрей I Боголюбский) е княз (1157-1169) и велик княз (1169-1175) на Владимир-Суздал. Той е син и наследник на Юрий Дългоръки и е наследен от брат си Михаил Юриевич. Прозвището Боголюбски идва от името на крепостта Боголюбово край Владимир, негова любима резиденция.

Андрей Боголюбски е обявен от баща си за княз на Вишгород край Киев, но през 1155 се премества във Владимир. След смъртта на Юрий Дългоръки той става княз на Владимир, Ростов и Суздал. С подкрепата на градското съсловие в североизточните области на Киевска Рус, той се стреми да обедини разпокъсаната държава под своя власт.

След 1159 Андрей Боголюбски прави многократни опити да подчини Новгород, но градът успява да запази традиционното си самоуправление. Сложните военни и дипломатически ходове на юг също не му донасят пълен успех. През 1169 той успява да превземе и ограби Киев, след което се обявява за велик княз. В същото време запазва Владимир като своя столица и не успява да установи траен контрол в южните райони.

Произволното отнемане на собственост от аристокрацията печели на Андрей Боголюбски неодобрението на влиятелни кръгове, включително в собствения му двор. В резултат на заговор в нощта на 28 юни 1175 той е убит в леглото си от група придворни.

Синът на Андрей Боголюбски, Юрий Боголюбски, е първият съпруг на грузинската царица Тамара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Martin, Janet L.B. Medieval Russia, 1995
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Andrei Bogolyubsky“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
--- велик княз на Владимир-Суздал (1169 – 1175) Михаил I Юриевич