Юрий Долгорукий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Долгорукий
велик княз на Киевска Рус
Dolgorukiy.jpg
Роден
Починал
Погребан Киев, Украйна

Религия Православие
Семейство
Род Рюриковичи
Баща Владимир Мономах
Братя/сестри Мстислав I
Ярополк II
Деца Андрей Боголюбски
Михалко Юриевич
Всеволод Голямото гнездо
Юрий Долгорукий в Общомедия

Юрий Долгорукий е велик княз на Киевска Рус през 1149 – 1151 и 1155 – 1157. Той управлява дълго време в Суздал и изиграва важна роля за формирането на днешна Русия в североизточните области на Киевска Рус.

Юрий Долгорукий е шести син на Владимир Мономах. След смъртта на брат си Мстислав Велики се включва активно в семейните междуособици, измествайки на два пъти от управлението на Киев неговите синове Изяслав и Ростислав. След смъртта му велик княз става Изяслав III.

Юрий Долгорукий е баща на първите трима велики князе на Владимир-Суздал Андрей Боголюбски, Михалко Юриевич и Всеволод Голямото гнездо.

Дейност в Ростов и Суздал[редактиране | редактиране на кода]

През 1108 Юрий е изпратен от баща си да управлява Ростов, но през 1121 той влиза в конфликт с местните боляри и премества столицата си в Суздал. По това време североизточните покрайнини на държавата са рядко населени и славяните са малка част от населението, затова Юрий строи множество крепости, за да укрепи властта си. Той основава Кснятин през 1134, Переславъл Залески и Юриев Полски през 1152 и Дмитров през 1154. Традицията му приписва и основаването на Твер, Кострома и Вологда.

През 1147 Юрий Долгорукий се среща със Светослав Олгович и в тази връзка за пръв път в историята се споменава Москва. Това е и приетата дата на основаването на този град. През 1156 Юрий укрепва Москва с дървена стена и ров.

Войни за Киев[редактиране | редактиране на кода]

Укрепвайки се на север, Юрий не се отказва от претенциите си към трона на великите князе в Киев. Непрекъснатата му намеса в делата на южните области му донася прякора Долгорукий (Дългоръки). След смъртта на по-големия си брат Мстислав през 1132 Юрий влиза във война с князете на Чернигов, поставя сина си на трона в Новгород и превзема Переяслав.

През 1147 Юрий Долгорукий подновява войните на юг и през 1149 отнема Киев от сина на Мстислав Изяслав. През 1151 е прогонен от града, но през 1155 отново си го връща. Внезапната му смърт през 1157 поставя началото на антисуздалски бунтове в Киев.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Yuri Dolgoruki“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Изяслав II Мстиславич велик княз на Киевска Рус (1149 – 1151) Изяслав II Мстиславич
Изяслав II Мстиславич велик княз на Киевска Рус (1155 – 1157) Изяслав III Давидович