Юрий Долгорукий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юрий Долгорукий
велик княз на Киевска Рус
Роден
Починал
ПогребанКиев, Украйна

Религияправославие
Управление
Период1149 – 1151
1155 – 1157
ПредшественикИзяслав II Мстиславич
НаследникИзяслав II Мстиславич
Изяслав III Давидович
Семейство
РодРюриковичи
БащаВладимир II
Братя/сестриМстислав I
Ярополк II
ДецаАндрей I
Михаил I
Всеволод III
Юрий Долгорукий в Общомедия

Юрий Долгорукий е велик княз на Киевска Рус през 1149 – 1151 и 1155 – 1157. Той управлява дълго време в Суздал и изиграва важна роля за формирането на днешна Русия в североизточните области на Киевска Рус.

Юрий Долгорукий е шести син на Владимир Мономах. Брат е на Мстислав I и Ярополк II. След смъртта на брат си Мстислав I се включва активно в семейните междуособици, измествайки на два пъти от управлението на Киев неговите синове Изяслав и Ростислав. След смъртта му велик княз става Изяслав III.

Юрий Долгорукий е баща на първите трима велики князе на Владимир-Суздал Андрей Боголюбски, Михалко Юриевич и Всеволод Голямото гнездо.

Дейност в Ростов и Суздал[редактиране | редактиране на кода]

През 1108 Юрий е изпратен от баща си да управлява Ростов, но през 1121 той влиза в конфликт с местните боляри и премества столицата си в Суздал. По това време североизточните покрайнини на държавата са рядко населени и славяните са малка част от населението, затова Юрий строи множество крепости, за да укрепи властта си. Той основава Кснятин през 1134, Переславъл Залески и Юриев Полски през 1152 и Дмитров през 1154. Традицията му приписва и основаването на Твер, Кострома и Вологда.

През 1147 Юрий Долгорукий се среща със Светослав Олгович и в тази връзка за пръв път в историята се споменава Москва. Това е и приетата дата на основаването на този град. През 1156 Юрий укрепва Москва с дървена стена и ров.

Войни за Киев[редактиране | редактиране на кода]

Укрепвайки се на север, Юрий не се отказва от претенциите си към трона на великите князе в Киев. Непрекъснатата му намеса в делата на южните области му донася прякора Долгорукий (Дългоръки). След смъртта на по-големия си брат Мстислав през 1132 Юрий влиза във война с князете на Чернигов, поставя сина си на трона в Новгород и превзема Переяслав.

През 1147 Юрий Долгорукий подновява войните на юг и през 1149 отнема Киев от сина на Мстислав Изяслав. През 1151 е прогонен от града, но през 1155 отново си го връща. Внезапната му смърт през 1157 поставя началото на антисуздалски бунтове в Киев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yuri Dolgoruki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Изяслав II Мстиславич велик княз на Киевска Рус (1149 – 1151) Изяслав II Мстиславич
Изяслав II Мстиславич велик княз на Киевска Рус (1155 – 1157) Изяслав III Давидович