Анна Багряна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна Багряна
украинска писателка
украинска писателка
Родена 24 март 1981 г. (1981-03-24) (39 г.)
Националност украинка

Анна Багряна е украинска поетеса, белетристка, драматург и преводачка.

Родена е в гр. Фастов, Киевска област през 1981 г. Завършила е украинска филология в Киевския национален университет „Т. Шевченко”. Работила е като редактор, автор и водещ в различни украински медии, главен редактор на списание „Гранословие” и секретар на Националния съюз на писателите на Украйна.

Автор е на книгите с поезия „Съцветие от думи” (2000), „Сред люлякови сънища” (2002), „Между боговете и нас” (2005), „Разходка по въже” (2008), „Други линии” (2009), „Баене за любов“ (2011); на романите „Етимология на кръвта” (2008), „Такава дивна любов” (2010), „Дошкуляка“ (2012), както и на книга с разкази за деца от поредицата „Детството на видни личности“ (2010). Автор е на либретото на първия оригинален украински мюзикъл „Глория”, поставен в Донецкия академичен музикално-драматечен театър. Нейните пиеси са поставени в театъри на Украйна, САЩ и Р. Македония.

Отличавана е за книгите си с поезия, за драматургия и белетристика с национални и международни награди, сред които от конкурса „Коронация слова”, „Смолоскип”, Международната украинско-немска премия „Олес Гончар”, „Рукомесло”, „Маруся Бек”/Канада/. За превода на избрани стихове на Елисавета Багряна е носител на наградата „Летящо сребърно перо”/България/, “Qiriu i Naimit” /Тетово-Приштина/ и др. Нейни стихове и пиеси са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги на полски, български, френски, азербайджански, сръбски, както и в Р Македония. Стихосбирката ѝ „Котва за двама“ е в превод на български от Димитър Христов (Варна, Славянска литературна и артистична Академия, 2011).

Превежда от български, полски, руски и други славянски езици.

Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]