Антониу Абреу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антониу Абреу
португалски мореплавател
Роден: 1480 г.
Починал: 1514 г. (34 г.)

Антониу Абреу (на португалски António de Abreu) португалски мореплавател.

От ноември 1511 г. до декември 1512 г. провежда експедиция по заповед на вицекраля на Индия Афонсу де Албукерке с три кораба на изток от п-ов Малака, като един от корабите се командва от Франсиско Серан, братовчед на Фернандо Магелан. В дадените му инструкции се забраняват грабежите и насилието и се препоръчва да се установят дружески отношения с мастното население – португалците се стремят да станат монополисти в търговията с подправки, като изместят от пазара арабите и са заинтересовани да се поддържат високи цени на европейския пазар.

Абреу проследява северния бряг на остров Ява и открива протока, отделящ го от остров Мадура. Скоро след отплаването от Ява, корабът на Серан претърпява корабокрушение, но екипажът е спасен от другите два кораба, които продължават на изток. Флотилията пресича от запад на изток моретата Бали и Флорес, като открива островите Бали, Ломбок, Сумбава, Флорес, Алор, Тимор, Ветар и др. На север от остров Ветар (8º ю.ш.) експедицията завива на север, пресича море Банда и португалците достигат до Молукските о-ви – островите Буру, Амбон и Серам и о-вите Банда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец XV – середина XVII в.), М., 1983 г., стр. 93. http://www.bookshunt.ru/b31133_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.4