Антон Сандор Ла Вей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Антон Шандор Ла Вей)
Антон Шандор Ла Вей
Anton Szandor LaVey
създател на първата сатанистка църква
Роден
Починал

РелигияСатанизъм на Ла Вей
Националност САЩ
Работилфотограф

Подпис
Уебсайтwww.churchofsatan.com
Антон Шандор Ла Вей в Общомедия

Антон Шандор Ла Вей (на английски: Anton Szandor LaVey) e основател, а до смъртта си и върховен жрец на Църквата на Сатаната. Автор е на книгата „Сатанинската библия“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 11 април 1930 г. с рожд. име Хауърд Стантън Лавей. Баща му е протестантски пастор. Петнадесет годишен става втори обоист на Балетния симфоничен оркестър на Сан Франциско. Отделно още от дете свирил на пиано. Той не завършва образованието си – напуска училище преди да завърши последната си година. Едновременно с това напуска и дома си и се присъединява към цирка „Клайд Бийти“ като чистач. Впоследствие в същия цирк той се издига до длъжността „асистент-дресьор“, помагайки на звероукротителя Бийти. Тъй като Ла Вей свирил добре, той бил и органист в същия цирк.

На 18-годишна възраст Ла Вей напуска цирка и се присъединява към карнавал, където заема длъжността „асистент на магьосник“. Там изучава хипноза и окултизъм.

Карнавалът напуска през 1951 г. Вече женен, той търси по-сигурни доходи, за да издържа семейството си. Учи за специалист по криминология в колеж в Сан Франциско и работи като фотограф за полицейско управление на Сан Франциско. Работата си на фотограф напуска след 3 години и се заема да води платени курсове по магия, гадаене, върколаци, вампири и други. Това му носи известност и при него започват да идват за обучение хора с пари от света на бизнеса. Виждайки финансова изгода, Ла Вей сформира първоначално незаконна организация, наречена „Магически кръг“.

Добрите му познания по философия и митология му позволявали да печели добре от тях. И той решава да легализира печалбите си, като за целта през 1966 г. през т.нар Валпургиева нощ, създава Църквата на Сатаната, а по-късно урежда административната страна и в крайна сметка църквата му става официално призната в САЩ. За членство в нея се плащала определена сума.