Ареопаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поглед от Акропола към ареопага

Ареопаг (на старогръцки: Ἄρειος πάγος, буквално – хълм на Арес) е орган на властта в Древна Атина, наречен по мястото си на заседаване (хълма на Арес), северозападно от Акропола[1]. На хълма според преданията се е провел съдът над Арес заради убийството на сина на Посейдон. В трагедията Евмениди Есхил издига версия, според която хълмът е наречен в чест на Арес от амазонките, разположили на него лагера си по време на обсадата на Атина[2].

Възниква в епохата на родово общинния строй като съвет на старейшините още в царската епоха[3] и би могъл да се съотнесе с Герусията в Спарта или Римския Сенат. Състоял се е от пожизнени членове (ареопагити), бивши архонти и тесмотети, добре познаващи законите. Имал широка политическа, съдебна, контролираща и религиозна власт. Главната му функция е да надзирава спазването на законите, както и да отсъжда по дела, свързани с убийства. Съдебните дела на хълма на Арес от най-дълбока древност носели сакрален характер, подхранван от множество митове – например култа на Евменидите, богините на родовата кръвна мъст. Ареопагът разглежда и политически дела – престъпления, свързани с нарушения на демокрацията, опити за тирания, обвинения в безбожие и осъществява надзор над цялостния живот на гражданите. Религиозно-съдебният ритуал на Ареопага имал огромно въздействие върху атиняните[3].

Ограничаването на властта на Ареопага започнало с развитието на атинската демокрация. Реформата на Ефиалт от 462 пр.н.е. в голяма степен ликвидира ролята и влиянието на Ареопага, като запазва само правото му на наблюдение за спазването на законите, както и съдебните функции за някои углавни и религиозни престъпления.

От средата на IV век пр. Хр. престижът му нараства отново и към времето на римското завладяване на Гърция институцията упражнява значителни административни, религиозни и образователни функции[1].

Поглед към Атина от ареопага

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Areopagus. // Енциклопедия Британика, 23 септември 2011. Посетен на 1 ноември 2018. (на английски)
  2. Есхил. Евменидите, четвърти епизод. // Посетен на 8 май 2019. На този хълм на Арес – амазонките били на стан, когато гневни тръгнали против Тезей. Срещу града, едва сграден, градище с кули вдигнали. Нарекли го на Арес, откъдето иде името Ареопаг
  3. а б Лозанова-Станчева, Ваня. Ελληνικa Политика и култура на древна Елада. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2012. ISBN 978-954-322-477-7. с. 267.:207 – 8