Ареопаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поглед от Акропола към ареопага

Ареопаг — (на старогръцки: Ἄρειος πάγος, буквално — хълм на Арес), е орган на властта в Древна Атина, наречен по мястото си на заседаване (хълма на Арес), северозападно от Акропола.

Възниква в епохата на родовообщинния строй като съвет на старейшините. Състоял се е по пожизнени членове, бивши архонти. Имал широка политическа, съдебна, контролираща и религиозна власт. Главната му функция бил да наблюдава за спазването на законите, както и да отсъжда по дела, свързани с убийства. Самият съд се разполагал на едноименния хълм, където според преданията се е провел и съда над бог Арес, заради убийството на сина на бог Посейдон. Есхил издига версия, според която хълмът е наречен в чест на амазонките, разположили на него лагера си по време на обсадата на Атина.

Ограничаването на властта на ареопага започнало с развитието на атинската демокрация. Реформата на Ефиалт от 462 пр.н.е. ликвидирала в голяма степен ролята и влиянието на ареопага, като запазила за него само правото на наблюдение за законите, както и съдебните функции за някои углавни и религиозни престъпления.

Поглед към Атина от ареопага

Източници[редактиране | редактиране на кода]