Ареопаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поглед от Акропола към ареопага

Ареопаг – (на старогръцки: Ἄρειος πάγος, буквално – хълм на Арес), е орган на властта в Древна Атина, наречен по мястото си на заседаване (хълма на Арес), северозападно от Акропола[1].

Възниква в епохата на родово общинния строй като съвет на старейшините. Състоял се е по пожизнени членове, бивши архонти. Имал широка политическа, съдебна, контролираща и религиозна власт. Главната му функция бил да надзирава спазването на законите, както и да отсъжда по дела, свързани с убийства. Самият съд се разполагал на едноименния хълм, където според преданията се е провел и съдът над бог Арес заради убийството на сина на бог Посейдон. Есхил издига версия, според която хълмът е наречен в чест на амазонките, разположили на него лагера си по време на обсадата на Атина.

Ограничаването на властта на ареопага започнало с развитието на атинската демокрация. Реформата на Ефиалт от 462 пр.н.е. ликвидира в голяма степен ролята и влиянието на ареопага, като запазила за него само правото на наблюдение за законите, както и съдебните функции за някои углавни и религиозни престъпления.

От средата на IV век пр. Хр. престижът му нараства отново и към времето на римското завладяване на Гърция институцията упражнява значителни административни, религиозни и образователни функции[1].

Поглед към Атина от ареопага

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Areopagus. // Енциклопедия Британика, 23 септември 2011. Посетен на 1 ноември 2018. (на английски)