Архонт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Архонт (άρχων, мн.ч. άρχοντες) е гръцка дума, която означава приблизително „владетел“. Използвана е като име на титла на различни места през различни периоди. По своята форма думата е просто сегашно деятелно причастие в мъжки род на глаголния корен αρχ- управлявам, т.е. управляващ. Същият корен се използва и в думи като монарх и йерархия и други.

В древността владетелите на Боспорското царство са притежавали титлата архонт и по-точно тя е била „архонт на Пантикапей и Теодосия“.

В античността[редактиране | редактиране на кода]

В древногръцките полиси титлата архонт се носи от главния магистрат.[1] Терминът се използва в по-общ смисъл и по-нататък в гръцката история, като значението му варира от „председател на клуб“ през „господар на масата“ на банкетите syssitia до „римски губернатор“. В Древна Атина изпълнителната власт принадлежи на съвет от архонти. От края на 8 век пр.н.е. има три различни длъжности: archon eponymos, polemarchos (военачалник, заместен през 501 г. пр.н.е. от десет стратега) и archon basileus (изпълняващ церемониалната функция на атински монарх).[2] Постовете се заемат само от аристократи (Евпатриди, на гръцки: Εὐπατρίδαι) чрез избори, провеждани на всеки десет години. През целия период между изборите Archon Eponymous е главният магистрат, Polemarch ръководи въоръжените сили, а Archon Basileus ръководи религиозните и гражданските церемонии.

При римляните архонтите (archontes) ръководят по силата на империума, докато василевсите („царете“) държат властта auctoritas.

Съвременна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Вселенска патриаршия[редактиране | редактиране на кода]

От време на време, на миряни, свързани с Вселенската (Цариградската) патриаршия, се дава титлата архонт като почест заради услугите, извършени към църковната администрация. Архонтите не са част от църковната йерархия и това е чисто почетна титла.

Българска патриаршия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Mitchell, John Malcolm. Archon. // Енциклопедия Британика. Cambridge University Press, 1911. p=444
  2. Gods, Heroes and Tyrants: Greek Chronology in Chaos By Emmet John Sweeney.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]