Арнолд от Виланова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Арнольд Виланова)
Арнолд от Виланова
Arnau de Vilanova
испански лекар и алхимик
Арнолд от Виланова
Арнолд от Виланова

Роден
около 1240 г.
Починал
1311 г. (71 г.)

РелигияКатолическа църква
Националност Испания
Учил вУниверситет на Монпелие
Медицина
Областалхимия
Арнолд от Виланова в Общомедия

Арнолд от Виланова, също Арналдус Виланова, Арнолдус де Вильянава, Арнауду Виланова, (на латински: Arnaldus Villanovanus, на испански: Arnaldus de Villanueva, на каталонски: Arnau de Vilanova) е испански лекар, алхимик, фармацевт и астролог.

Той е сред основателите на медицинската алхимия, автор на „Салерна Здраве кодекс“. Дава описание на отрови, лечебни свойства на растения, както и методи за тяхното използване.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Opere

Роден е ок. 1235 – 1240 година във Валенсия, днес Испания, в семейство с каталонски произход. Изучава медицина, ботаника и алхимия в Барселона, Монпелие и Париж. След като живее в двора на Арагон и преподава много години във Факултета по медицина в Монпелие, той заминава за Париж. През 1311 г. е извикан в Авиньон от папа Климент V, който е болен, но умира по време на плаването край бреговете на Генуа.

Виланова превежда редица медицински текстове от арабски, включително произведения на Ибн Сина (Авицена) и Гален. Много алхимични писания също се приписват на него, но те са с много съмнителна автентичност. Събрани издания на тях биват публикувани в Лион (1504, 1532, 1686), в Базел (1585) и във Франкфурт (1603). Той е известен автор и на различни медицински произведения. Сред постиженията му е откриването на въглероден окис и чист алкохол.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Thesoro de los pobres (1584).
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Арнольд з Вілановы“ в Уикипедия на белоруски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​