Артър Хейли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артър Хейли
британско-канадски писател
Роден: 5 април 1920
Лутън, Великобритания
Починал: 24 ноември 2004
Ню Провидънс, Бахамски острови

Артър Хейли (на английски: Arthur Hailey) е британско-канадски писател прекарал по-голямата част от живота си в Канада, САЩ и Бахамските острови.

Известен е като автор на популярни романи.

Роден в Лутън, Англия, но с канадски паспорт А. Хейли е служил в Кралските военновъздушни сили от началото на Втората световна война през 1939г. до 1947г., когато отива да живее в Канада.

След като известно време работи като журналист на непълен работен ден, той става писател, окуражен от успеха на телевизионната му драма "Полет в опасност", която привлича голям зрителски интерес, и по пиесата е отпечатана книга.

През 50 те години Артър Хейли заминава за САЩ, където написва 11 романа, които се превръщат в бестселъри, по тях биват заснети филми, продадени са в 200 милионен тираж и са преведени на 38 езика в над 40 страни по целия свят.

Преди да започне да работи върху следващото си произведение, незабравимият писател си води бележки и събира достоверен материал за книгата си. Така например, преди да напише романа "Хотел", Хейли изчита цялата информация, посветена на хотелската индустрия, която успява да намери, стараейки се да предаде по-реалистично и автентично атмосферата в хотелиерския бранш.


Романите му "Летище", "Окончателна диагноза", "Колела", "Банкери", "Вечерни новини" описват живота на обикновените хора, трудностите с които се сблъскват в ежедневието си, и героичния начин, по който преодоляват несгодите, които съдбата им поднася.

В последната му книга, написана през 1997 г., "Детектив", главният герой, който е сериен убиец, решава преди да седне на електрическия стол да разголи душата си пред детектив Малкълм, вместо да отнесе тъмните си тайни в отвъдното.

Критиците му отхвърлят творбите му, като сковани, с накъсана сюжетна линия, но неговите почитатели ги опровергават, класирайки произведенията му като №1 по продажби.

След успеха на книгата му "Хотел", през 1965г. той се премества да живее в Калифорния, а през 1969г. заминава за Бахамските острови, за да избегне високите канадски и американски данъци.

СЕМЕЙСТВО

Артър Хейли се определя като късметлия, който има подкрепата на семейството си, и е благодарен на родителите си, че са го възпитали да вярва в себе си.

Израснал в обикновено работническо семейство, той никога не забравя корените си и не къса нишката, която го свързва с родителите му, дори когато достига грандиозен успех и е на върха на славата.

Последните години от живота си той прекарва заедно с втората си съпруга Шийла. Двамата живеят в луксозен жилищен комплес на остров Ню Провидънс на Бахамите.

Има четирима внуци: Пол Хейли, Ема Хейли, Райън Хейли и Кристофър Хейли.Външни препратки[редактиране | edit source]

Библиография[редактиране | edit source]

 • Runway Zero-Eight (1958)
 • The Final Diagnosis (Окончателна диагноза, 1959)
 • In High Places (Живот по върховете, 1960)
 • Hotel (Хотел, 1965)
 • Airport (Летище, 1968)
 • Wheels (Колела, 1971)
 • The Moneychangers (Банкери, 1975)
 • Overload (Свръхнатоварване, 1979)
 • Strong Medicine (Опасно лекарство, 1984)
 • The Evening News (Вечерни новини,1990)
 • Detective (Детективи, 1997)
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за