Архиепископска капела Сант Андреа (Равена)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Архиепископска капела
„Сант Андреа“
Cappella Arcivescovile di Sant'Andrea
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Име в регистъра
Early Christian Monuments of Ravenna
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Италия Италия
Тип Културно наследство
Критерии (i)(ii)(iii)(iv)
Вписване 1996  (20та сесия)
Архиепископска капела
„Сант Андреа“
Cappella Arcivescovile di Sant'Andrea
в Общомедия

Архиепископската капела „Сант Андреа“ (на италиански: Cappella Arcivescovile di Sant'Andrea) е архитектурен паметник на раннохристиянското изкуство в гр. Равена, Италия.

Тя е домашна църква на равенските епископи, построена в края на V век – началото на VI век, по време на управлението на остготския крал Теодорих Велики при епископ Петър II. Капелата е посветена на апостол Андрей Първозвани.

През 1996 г. капелата, заедно с други раннохристиянски паметници в Равена е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Христос-воин (мозайка в люнета на нартекса)

Капелата е построена във формата на гръцки кръст, източното рамо на който завършва с апсида. Входът в капелата се предхожда от неголям правоъгълен нартекс със сводове. През 1914 г. капелата е реставрирана, като е преустроен и входът, украсен с люнет с мозайка.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

Сводът на нартекса е украсен с мозайки изобразяващи бели лилии, рози и 99 разноцветни птици. В люнета над входа в основното пространство е разположена мозайка, изобразяваща младия Исус Христос в облеклото на войн - с римски доспехи, наметнат с тъмносин плащ. В дясната си ръка държи кръст, а в лявата - книга с надпис на латински : «Ego sum via, veritaset, vita» («Аз съм пътят и истината и животът» Йоан,14:6}}. Образът на Христос е увенчан с нимб с кръст, нозете му са стъпили върху лъв и дракон. Композицията се основава на стихове 12 и 13 от Псалм 90 от Библията : «ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си; аспида и василиск ще настъпиш, лъв и змей ще тъпчеш».

Апсидата на капелата е изписана със стенописи, изобразяващи кръст на фона на звездно небе. Кръстовидният свод е украсен с мозаичени християнски символи, медальони с образи на Христос, дванадесетте апостола и светци.

В капелата се съхранява и сребърен кръст на равенския архиепископ Агнелус, украсен с медальони.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Редин, Е. К., Мозаики равеннских церквей, Санкт-Петербург, 1896
  • Лазарев, Виктор, История византийской живописи, Москва, „Искусство“, 1986

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]