Спирито Санто (Равена)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
"Спирито Санто"
Basilica dello Spirito Santo
RA Spirito Santo.JPG
Местоположение в Равена
Вид Базилика
Местоположение Равена, Италия
Изграждане V век
"Спирито Санто" в Общомедия

Базиликата „Спирито Санто“ (на италиански: Basilica dello Spirito Santo) е паметник на раннохристиянската архитектура в Равена, Италия. Разположена е в центъра на града, на Piazzetta degli Ariani, в близост до Баптистерия на арианите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Базиликата е построена през V век. Въпреки че не е възможно да се установи с точност времето на изграждането и, без съмнение сградата е построена през време на управлението на остготския крал Теодорих Велики, т.е през периода 493526 г.

Базиликата е първата арианска църква в Равена.

Според латински извори първоначално носи името „Свети Атанасий“ или „Възкресение Господне“. През 526 г. е осветена от равенския епископ Анджело в чест на Свети Теодор Тирон (Амасейски) и едва впоследствие е посветена на Светия Дух.

През ХVІ век е построено открито преддверие. Базиликата се използва като църква от Гръцката православна католическата църква.

Архитектура и интериор[редактиране | редактиране на кода]

Базиликата е изградена от тънки червени тухли, скрепени с бял хоросан. Фасадата е доминирана от открит нартекс оформен от пет арки, пристроен през 1543 г. От това време е и позлатения таван на храма.

В архитектурен план сградата е трикорабна базилика с тристенна апсида. Трите кораба (нефа) са разделени от колонади с по седем колони във всяка, увенчани с капители. Базиликата е с размери 26,41 м. дължина и 16,99 м. широчина. Към нея няма изградена кула-камбанария.

В базиликата е запазен мраморен амвон от времето на крал Теодорих. В базиликата се съхранява и голяма картина на Ливио Агрести от Форли, изобразяваща епископ Коломбини. Апсидата е била украсена с мозайки с ариански сюжети, но те са били премахнати след смъртта на крал Теодорих. Вподствие са заменени със фрески, които през годините също са унищожени.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Gianfranco Bustacchini: Ravenna – Seine Mosaiken, seine Denkmäler, seine Umgebung (aus dem Italienischen übersetzt). Salbaroli, Ravenna 1984, S. 96.
  • Giuseppe Bovini: Ravenna – Kunst und Geschichte (aus dem Italienischen übersetzt). Longo, Ravenna 1991, S. 8.
  • Georg Pfeilschifter: Theoderich der Große. Mainz 1910, S. 70.
  • Theodor Gsell Fels: Oberitalien und Mittelitalien. 8. Auflage, Leipzig und Wien 1907, S. 274.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]