Баптистерий на арианите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Баптистерий на арианите
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраEarly Christian Monuments of Ravenna
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Италия
ТипКултурно наследство
Критерии(i), (ii), (iii), (iv)
Вписване1996  (20-а сесия)
Площ0,008 ha
Буферна зона0,68 ha
44.4187° с. ш. 12.2024° и. д.
Местоположение в Италия
Баптистерий на арианите в Общомедия

Баптистерият на арианите (на италиански: Battistero degli Ariani) е архитектурен паметник на раннохристиянското изкуство в гр. Равена, Италия, в близост до базиликата „Спирито Санто“.

Построен в края на V – началото на VІ век от остготския крал Теодорих Велики, който бил поддръжник на арианството. Названието „баптистерий на арианите“ e дадено, за да го отличат от другия батистерий в Равена, построен от епископ Неон - т.нар. Баптистерий на православните.

През 1996 г. баптистерият заедно с други раннохристиянски паметници в Равена е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

Баптистерият е построен в края на V – началото на VІ век, като през този период са направени и подкуполните мозайки. През 561 г., след осъждането на арианството баптистерият е превърната в католически параклис, посветен на Дева Мария (Oratorio di Santa Maria in Cosmedin). От XVIII век до 1914 г. сградата е частна собственост. ПРез 1914 г. сградата става държавна собственост. До средата на XX века околното пространство е застроено с постройки, които са разрушени по време на Втората световна война. Подът е повдигнат с 230 см. спрямо първоначалното си ниво.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Батистерият представлява осмоъгълна постройка с четири малки апсиди и купол. Стените са изградени от дебели червени тухли.

Интериор и мозайки[редактиране | редактиране на кода]

Мозайка „Кръщение Христово“

В интериора са съхранени отлично запазени мозайки с изображения на сцената Кръщение Христово и на апостоли в купола на сградата.

Стените на бапнистерия в древността също са били покрити с мозайки, които в течение на вековете са били унищожени.

Центральният медальон на купола изобразява кръщението на голия Христос от Йоан Кръстител, наметнат с леопардова кожа. От ляво на Христос е изображение на езически бог със зелено наметало, символизиращ река Йордан. Над главата на Исус е изображение на Светия дух във форма на гълъб.

Около централния медальон е разположена процесия с образите на Дванадесетте апостоли, с венци (с изключение на апостол Петър с ключове и Павел със свитък) вървящи към престола Христов. Фигурите на апостолите са разделени от палмови дървета.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Редин Е. К. Мозаики равеннских церквей. Санкт-Петербург 1896.
  • Лазарев, Виктор, История византийской живописи, Москва, Искусство, 1986;
  • Pierluigi De Vecchi end Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 1, Bompiani, Milano 1999.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]