Архитектурен ансамбъл „Първа пушка“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моста на „Първата пушка“
Чалъкова чешма

Архитектурният комплекс „Първа пушка“ е ансамбъл в Копривщица.

Построен е по време на Възраждането около Калъчевия мост, оформен и довършен от намиращите се в близост Чалъков мост, също над Бяла река и Чалъкова чешма, построени от Вълко Чалъков, правил дарения и на училището „Св. Св. Кирил и Методий“.[1]

Наред с Калъчевият мост, строен през 1813 г. от хаджи Найден Калъчев, наричан и мост на „Първата пушка“, централно място има и паметника на обявяването на Априлското въстание от 1876 година по проект на арх. Анастас Дудулов от 1928 г.

Други обекти със стопанско-битов характер са били разположени в посоката към храма „Успение на Пресвета Богоиродица“, две от водениците и старата механа (изгоряла през 1973 година), съградена над реката вече не съществуват. На улицата, наричана „Улица на занаятите“, участък от улиците „Първа пушка“ и „Тодор Каблешков“ са разположени етнографският музей „Тепавица и валявица“, стопанисван от Дирекция на музеите,[2] третата воденица, няколко дюкяна, фурна, ковачница и работилница за добиване на шарлан (нерафинирано олио).[3] На „Улицата на занаятите“ до промените от 1991 година функционира и работилница за тъкане на персийски килими. Архитектурният комплекс е увенчан с разположената над Калъчевия мост Бозова къща.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vesti.bg. Най-успелите български предприемачи на Възраждането. Посетен на 10 февруари 2022 г.
  2. Direkciamuzei.com. Тепавица. Посетен на 10 февруари 2022
  3. Стоичков, Янчо. За архитектурата на Копривщица. София, Техника, 1977. с. 86.