Архитектурен ансамбъл „Първа пушка“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моста на „Първата пушка“
Чалъкова чешма

Архитектурният комплекс „Първа пушка“ е ансамбъл, строен по време на Възраждането около Калъчевия мост и се оформя и довършва от намиращите се в близост Чалъков мост, също над Бяла река и Чалъкова чешма, построени от Вълко Чалъков, правил дарения и на училището „Св. Св. Кирил и Методий“.[1]

Наред с Калъчевият мост, строен през 1813 г. от хаджи Найден Калъчев, наричан и мост на „Първата пушка“, централно място има и паметника на обявяването на Априлското въстание от 1876 година по проект на арх. Анастас Дудулов от 1928 г.

Други обекти със стопанско-битов характер са били разположени в посоката към храма „Успение на Пресвета Богоиродица“, две от водениците и старата механа (изгоряла през 1973 година), съградена над реката вече не съществуват. На улицата, наричана „Улица на занаятите“, участък от улиците „Първа пушка“ и „Тодор Каблешков“ са разположени етнографският музей „Тепавица и валявица“, стопанисван от Дирекция на музеите,[2] третата воденица, няколко дюкяна, фурна, ковачница и работилница за добиване на шарлан (нерафинирано олио).[3] На „Улицата на занаятите“ до промените от 1991 година функционира и работилница за тъкане на персийски килими. Архитектурният комплекс е увенчан с разположената над Калъчевия мост Бозова къща.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vesti.bg. Най-успелите български предприемачи на Възраждането. Посетен на 10 февруари 2022
  2. Direkciamuzei.com. Тепавица. Посетен на 10 февруари 2022
  3. Стоичков, Янчо. За архитектурата на Копривщица. София, Техника, 1977. с. 86.