Асен Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асен Тодоров
Асен Тодоров
журналист и политик от Социалистическа република Македония
Роден
Починал

Асен Тодоров (на македонска литературна норма: Асен Тодоров) е новинар, общественик и политик от Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 февруари 1913 година в окупирания от сръбски войски по време на Балканската война Скопие. Завършва средно образование в родния си град, а след това учи в Математическия факултет на Белградския университет. Бил е заместник-председател на младежката организация на Белградския университет и председател на Студентското дружество „Вардар“. От 1936 става член на МАНАПО, а от следващата година на ЮКП. Същата година публикува в списание „Луч“ песента „Мак“. След Втората световна война започва работа в поверенството (министерството) за просвета към правителството на СРМ. През 1945 става помощник-директор на ТАНЮГ за Македония, а впоследствие редактор на Радио Скопие и секретар на секретариатът за информация на Събранието на СРМ. Между 1964 и 1975 е помощник-главен редактор на вестник „Нова Македония[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1487. (на македонска литературна норма)