МАНАПО

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Македонско народно движение
Информация
Акроними МАНАПО
Тип революционна организация
Основана 1936 г.
Закрита 1938 г.
Правно положение несъществуваща
Седалище Загреб, Белград

Македонското народно движение (на сръбски: Македонски народен покрет, МАНАПО) е тайна политическа организация на студенти от Вардарска Македония, Кралство Югославия. Основана е в Загреб и Белград през 1936 година. В нея участват и дейци от преустановилата дейност в Кралство Югославия ВМРО (обединена). В нея се включват Димитър Гюзелев, Димитър Чкатров и Спиро Китинчев, които защитават идеи за демократично управление и право на самоопределение на македонците в Югославия[1].

Според югославски източници организацията се бори за събуждане на македонско национално самосъзнание сред населението от областта Македония, кодифицирането на македонски език, както и борба със сръбската власт и фашизма[2]. Правят неуспешни опити да участват на парламентарни избори през 1935 година и на общинските избори през 1936 година[3]. Дружеството издава вестник „Вардар“, от който излиза само един брой на 30 март 1937 година след което вестникът е забранен от властите. Участват на изборите през 1938 година заедно със Сдружената коалиция и най-вече с Народната земеделска партия на Драголюб Иванович[4]. Организацията се разпада през 1938 година като част от членовете ѝ се присъединяват към Югославската комунистическа партия, сред които Лазар Соколов и Богоя Фотев.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка справка от сайта http://znam.bg,взето на 11.12.2010 г.
  2. Балканските војни и I светска војна - Општина Велес
  3. Палешутски, К. Югославската комунистическа партия и македонският въпрос, 1919–1945, Издателство на Българската Академия на Науките, София, 1985, стр.248-249
  4. Тодор Чепреганов, Историjа на македонскиот народ, Скопие, 2008, стр. 252
     Портал „Македония“         Портал „Македония