Лазар Соколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лазар Соколов
Лазар Соколов
югославски политик
Роден
Починал

Лазар Соколов (на македонска литературна норма: Лазар Соколов) е партизанин, участник в комунистическата съпротива във Вардарска Македония, по-късно югославски политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 март 1914 година в Куманово. По времето, когато учи в Белград се включва в студентското националноосвободително и комунистическо движение. През 1933 г. става член на Съюза на комунистическата младеж на Югославия, а после и на МАНАПО, за което е затворен. През 1941 г. става член на Югославската комунистическа партия, а през есента на 1943 г. недоволен от манифеста на Главния щаб излиза от АНОК. През април 1944 година влиза в отдел Агитационна пропаганда при Главния щаб на НОВ и ПОМ. Избран е за член на АВНОЮ. Член е на Инициативния комитет за свикване на АСНОМ. Участва в първото заседание на АСНОМ и е избран в Президиума на АСНОМ като отговарящ за финансите на Македония. Член е и на третото заседание на АСНОМ от 14-16 април 1945 г. След това малко по-малко е изхвърлен от управлението на Федерална Македония. След резолюцията на Коминформбюрото е арестуван, но после е цялостно реабилитиран и поставен начело на Икономическия институт в Скопие. Умира през 1984 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1390. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония