Астел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стела Атанасова
Astell photo.png
Информация
Псевдоним Astell
Родена
Стела Янева Атанасова
Стил
опера
симфоничен метъл
електронна музика
готик
Инструменти вокали
виола
пиано
клавирни
Активност 2000 –
Свързани изпълнители Metalwings
Уебсайт astellmusic.wordpress.com

Стела Янева Атанасова (на английски: Stella Ianeva Atanasova), по-известна с псевдонима си Astell, е български изпълнител, композитор, текстописец и вокалист на група Metalwings.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Бургас, в семейството на музиканти.

Завършва Музикално училище „Панчо Владигеров“ в Бургас, със специалност виола и оперно пеене. По-късно завършва бакалавърска степен по Компютърни системи и технологии, модул компютърно музициране в Нов български университет. Завършва и магистратура в същия университет – програма Компютърни технологии в сигурността и отбраната.

През 2012 г. придобива образователна и научна степен „Доктор“, с тема „Изследване на методи и средства за създаване на компютърна алгоритмична музика“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Участва в множество фестивали по електронна и електроакустична музика в България, като изпълнител на синтезатор и електрическа виола. Става част от дуета, който изпълнява олимпийския химн на БългарияCelebrate Humanity“, с който през 2002 г. Българския олимпийски комитет поздравява Америка по време на олимпийските игри в Солт Лейк Сити.

През есента на 2010 г. създава група „Метълуингс“ (Metalwings). В музиката си групата съчетава елементи на готик и симфоничен метъл, с оперни вокали и келтски мотиви. Metalwings участва в множество фестивали в България. Групата има няколко авторски парчета, най-популярното от които е Crying of the sun.

Астел преподава „Компютърно музициране“ и „Компютърни умения на Mac“ в софийския Нов български университет.

Освен с група Metalwings тя композира и собствена музика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България