Африкански саванен слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Африкански саванен слон
African Elephant (Loxodonta africana) male (16723147361).jpg
африкански саванен слон
African Bush Elephant.jpg
африкански саванен слон
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Proboscidea Хоботни
семейство: Elephantidae Слонове
род: Loxodonta Африкански слонове
вид: Loxodonta
africana
Африкански
саванен слон
Научно наименование
Уикивидове Loxodonta africana
Blumenbach, 1797 г.
Синоними
Разпространение
African Elephant distribution map without borders.svg
Африкански саванен слон в Общомедия

Африканският саванен слон (Loxodonta africana), често наричан само африкански слон, е най-едрият от шестте вида съвременни слонове.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Африканският саванен слон е най-едрото съвременно сухоземно животно на планетата. Възрастните мъжки достигат дължина 6 – 6,8 m, височина 4 m и тегло между 7 и 10 тона. Най-едрият регистриран слон е убитият в Ангола през 1955 г. африкански слон с тегло 12,234 тона. Малките се раждат с тегло 120 кг.

Има голяма глава с големи уши и дълъг хобот, който е образуван от срастването на носа и горната устна. Хоботът е изключително гъвкав и служи за хващане, за хранене, за поставяне на вода в устата и за къпане.

Слоновете притежават огромни зъби-бивници, тежащи 60 – 100 кг. Горните резци (бивни) са силно удължени – до 1 – 2 метра. Най-големите зъби са били на слон от Танзания и са тежали 165 кг.

Имат силно развит слух и обоняние и по-слабо развито зрение.

Характерът е непостоянен – при определени условия става агресивен.

Африканският слон се храни с разнообразна растителна храна – треви, листа, ниски храсти, плодове и т.н. Може да „моделира“ пейзажа в саваната, като бута и изкоренява дървета.

Африканските слонове бягат с 35 км/ч.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Африканският саванен слон обитава саваните и редките гори на Африка. Смята се, че общият брой на животните от този вид е около 470 000 индивида. Дълго време тези животни са преследвани от бракониери, в резултат на което техният брой силно е намалял. Но поради успеха на програмите за защита на слоновете днес техният брой се увеличава. От 1970 до 2007 броят им се е увеличил 3 пъти, но въпреки това е далеч от броя им в началото на 20 век.

През последните години с бързи темпове расте населението на африканските страни и това води до чести сблъсъци между хора и животни. Според една статистика слонове убиват около 90 души на „черния континент“ годишно, което се дължи на самите хора поради това, че все повече се заселват в близост до национални паркове, резервати и диви местности. Но и много слонове продължават да бъдат избивани нелегално, което пък се дължи на бедността и трудното преживяване в африканските страни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]