Африкански горски слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Африкански горски слон
Loxodontacyclotis.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Proboscidea Хоботни
семейство: Elephantidae Слонове
род: Loxodonta Африкански слонове
вид: Loxodonta
cyclotis
Африкански
горски слон
Научно наименование
Уикивидове Loxodonta cyclotis
Matschie, 1900
Разпространение
Loxodonta-cyclotis-map.png
африкански горски слон в Общомедия

Африканският горски слон (Loxodonta cyclotis) е един от двата вида африкански слонове, заедно с африканския саванен слон. Първоначално и двата вида били класифицирани като един вид, но по-късно след множество проучвания били разделени в два различни вида. Въпреки това обаче някои учени-зоолози твърдят[кой го твърди?], че става дума за един и същи вид и не признават разделението. Според другата група зоолози, африканският горски слон е напълно различен от саванния си събрат и неговото ДНК е по-близко до това на някои азиатски слонове и по-точно до това живеещия в Индонезия суматренски слон.

Специфична форма на африканския горски слон е слонът пигмей, в миналото разглеждан и като самостоятелен вид (Loxodonta pumilio).

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Африканският горски слон обитава екваториалните гори на Централна и отчасти западна Африка. За разлика от саванния африкански слон, той живее и в най-гъстите части на джунглите. Среща се най-вече в Демократична република Конго, Централноафриканска република, Република Конго, Камерун, Габон, Екваториална Гвинея, Руанда, Бурунди, Уганда, а също и в Кот д'Ивоар, Гвинея, Того и Либерия.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Размерите на този слон обхващат широки граници – обикновено на дължина достига 4,5 – 5,7 метра, височината – над 3 метра и тегло между 5 500 и 7 000 кг. В различни райони тези размери може да са различни. Така например за най-едри представители на вида се считат слоновете от района Итури в североизточната част на Демократична република Конго, от западна Гвинея и района на река Санга на територията на 4 африкански държави – Камерун, Централноафриканска република, Конго и ДР Конго.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Африканските горски слонове се прехранват в екваториалните гори с листа, бамбукови стебла, плодове и др.

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Популацията им се счита за сравнително стабилна, въпреки че както и другите видове слонове, и тези са били обект на бракониерство.