Африкански горски слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Африкански горски слон
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
клон:Еутерии (Eutheria)
разред:Хоботни (Proboscidea)
семейство:Слонове (Elephantidae)
род:Африкански слонове (Loxodonta)
вид:Африкански горски слон (L. cyclotis)
Научно наименование
(Matschie, 1900)
Разпространение
Синоними
Африкански горски слон в Общомедия
[ редактиране ]

Африканският горски слон (Loxodonta cyclotis) е един от двата вида африкански слонове, заедно с африканския саванен слон. Първоначално и двата вида били класифицирани като един вид, но по-късно след множество проучвания били разделени в два различни вида. Според друга група зоолози, африканският горски слон е напълно различен от саванния си събрат и неговото ДНК е по-близко до това на някои азиатски слонове и по-точно до това живеещия в Индонезия суматренски слон.

Специфична форма на африканския горски слон е слонът пигмей, в миналото разглеждан и като самостоятелен вид (Loxodonta pumilio).

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Африканският горски слон обитава екваториалните гори на Централна и отчасти западна Африка. За разлика от саванния африкански слон, той живее и в най-гъстите части на джунглите. Среща се най-вече в Демократична република Конго, Централноафриканска република, Република Конго, Камерун, Габон, Екваториална Гвинея, Руанда, Бурунди, Уганда, а също и в Кот д'Ивоар, Гвинея, Того и Либерия.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Размерите на този слон обхващат широки граници – обикновено на дължина достига 4,5 – 5,7 метра, височината – над 3 метра и тегло между 5500 и 7000 кг. В различни райони тези размери може да са различни. Така например за най-едри представители на вида се считат слоновете от района Итури в североизточната част на Демократична република Конго, от западна Гвинея и района на река Санга на територията на 4 африкански държави – Камерун, Централноафриканска република, Конго и ДР Конго.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Африканските горски слонове се прехранват в екваториалните гори с листа, бамбукови стебла, плодове и др.

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Популацията им се счита за сравнително стабилна, въпреки че както и другите видове слонове, и тези са били обект на бракониерство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Loxodonta cyclotis (Matschie, 1900). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 4 януари 2023 г. (на английски)