Суматренски слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Суматренски слон
Sumatra elephant Ragunan Zoo 3.JPG
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хоботни (Proboscidea)
семейство:Слонове (Elephantidae)
триб:Elephantini
род:Евразийски слонове (Elephas)
вид:Азиатски слон (E. maximus)
подвид:Суматренски слон (E. m. sumatranus)
Научно наименование
Temminck, 1847
Суматренски слон в Общомедия
[ редактиране ]

Суматренският слон (Elephas maximus sumatranus) е един от подвидовете на азиатския слон. Наименованието на вида идва от факта, че когато за първи път е класифициран като отделен подвид, се е смятал за характерен само за индонезийския остров Суматра. По-късно е установено, че един от подвидовете слонове на съседните острови Ява и Борнео също спада към този подвид.[2]

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Суматренският слон обитава гъстите екваториални гори на островите Суматра, Ява и Борнео. Въпреки че е дълъг от 5.5 до 6 метра, висок над 3 метра и тежащ 4500 – 6000 кг, този слон е отлично приспособен към живота в гъстите джунгли. Обитава както равнинните, така и планинските части на островите на височина до 3000 метра. Тъй като екваториалните гори на Малайския архипелаг все още не са много добре проучени, точният на брой на суматренските слонове е спорен. Някои смятат, че са останали по-малко от 10 000 индивида, други ги определят на над 50 000. Предмет на спор са популациите в Суматра и Борнео, за които липсват точни данни.

Хранене и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Суматренските слонове, тъй като живеят в екваториални гори, имат различно меню от събратята си в саваната. Тук те се хранят с листа, плодове, бамбукови стебла и др.

Както всички слонове, суматренските се характеризират с периоди на агресивност – на мъжките преди размножаване и на женските след раждането на малкото, когато майката (понякога и друга женска от групата) ревностно го брани и става особено раздразнителна и опасна.

Въпреки че горите на Суматра и Борнео са слабо изследвани, дърводобивните компании заплашват живота в тях. Унищожението на горите заплашва популацията на слоновете и на всички уникални видове флора и фауна на островите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Elephas maximus sumatranus (Temminck, 1847). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 23 декември 2021 г. (на английски)
  2. Gopala, A., Hadian, O., Sunarto, Sitompul, A., Williams, A., Leimgruber, P., Chambliss, S. E., Gunaryadi, D.. Elephas maximus ssp. sumatranus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. International Union for Conservation of Nature, 2011. (на английски)