Направо към съдържанието

Балхаш (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Балхаш.

Балхаш
на казахски: Балқаш
на руски: Балхаш
— Град —
      
Герб
46.85° с. ш. 75° и. д.
Балхаш
Страна Казахстан
ОбластКарагандинска област
Площ230 km²
Надм. височина440 m
НаселениеПовишение72 892 души (2019)
Основаване1931 г.
Пощенски код100300 - 100316
Телефонен код+7 71036
МПС код12
Официален сайтwww.balkhash.kz
Балхаш в Общомедия

Балхаш (на казахски: Балқаш) е град в Централен Казахстан със статут на самостоятелен район в Карагандинска област. Разположен е на северното крайбрежие на езерото Балхаш на около 380 км югозиточно от областния център Караганда.

На 11 април 1937 г. с решение на Централния изпълнителен комитет на Казахската ССР малкото работническо селище „Прибалхашстрой“, проектирано във връзка със строителството на Балхашкия рудно-металургичен комбинат (БРМК), е преобразувано в град Балхаш. По този начин медодобивният комбинат силно определя облика на града.

По време на Втората свeтовна война по-голямата част от мъжкото население на града е призовано на военна служба и жените го заместват в медодобивния комбинат. След края на Втората световна война японски военнопленници участват в изграждането на града. Те са използвани в строежа на „Двореца на металурзите“ и местното летище.

След разпадането на Съветския съюз, в периода между 1992 и 1996 г., градът и жителите му, както повечето бивши съветски граждани, преживяват остра икономическа криза, включваща прекъсвания на тока, слабо централно отопление и прекъсване на работа на медодобивния комбинат. В края на 90-те години на миналия век икономиката на града и страната се стабилизира. В града е построен нов квартал, т. нар. „канадски вили”. Всички училища и медицински заведения функционират нормално.

  • Балхаш - безотточно полусолено езеро в югоизточната част на Казахстан