Баренцбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Баренц.

Баренцбург
Barentsburg
— Град —
      
Герб
78.065° с. ш. 14.216° и. д.
Баренцбург
Страна Норвегия
ФюлкеСвалбард
ОбщинаШпицберген
Площ2 km²
Надм. височина179 m
Население500 души (2007)
Баренцбург в Общомедия

Баренцбург (на норвежки: Barentsburg; на руски: Баренцбург) е град на остров Шпицберген, архипелага Свалбард (Шпицберген), Норвегия.

С население от 500 души, главно руснаци и украинци, се нарежда на 2-ро място сред селищата в Свалбард. Съветската (днес руска) компания „Арктикугол“ експлоатира въглищните мини в региона след 1932 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите руски заселници в Шпицберген са поморите, които посещават архипелага още през 11-12 век. Но първото руско постоянно селище – Баренцбург – е създадено едва през 1920 г. Въпреки че свалбардският архипелаг се намира под норвежка власт, договорът за неговия статут (Шпицбергенски договор от 1920 г.) предоставя на гражданите му от различни страни равни права по икономическата експлоатация на природните му ресурси. Днес само Русия, заедно със самата Норвегия, поддържа все още икономическите си позиции. В Баренцбург има руско консулство.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Главната икономическа дейност в региона – добиването на въглища – се извършва от руската компания „Арктикугол“ (в превод: „Арктически въглища“), която също така прави опити за развитие на туризма. Разстоянието между Лонгирбюен и Баренцбург е 55 км и, макар че между тях няма шосе, е възможно да се стигне с вертолет. Връзката с Русия се осъществява чрез пощенските самолети от летище Лонгирбюен. На баренцбургската шахта действа най-северната в света железница с малък участък на повърхността. През октомври 2012 г. в Баренцбург, с помощта на българската фирма „Астро-терм“ ООД и специалисти от Трявна, белгийската компания „Бел Алфа Форум“ пуска в експлоатация най-северната минипивоварна в света.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Пирамида – недействащо руско селище в Свалбард
  • Грумант – недействащо руско селище в Свалбард
  • Лонгирбюен – най-голямото норвежко селище в Свалбард
  • Ню Олесун – норвежко селище в Свалбард

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]