Барна да Сиена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барна да Сиена
Barna da Siena
Стилфреско
Академиясиенска школа
Барна да Сиена в Общомедия

Бàрна да Сиèна (на италиански: Barna da Siena) е вероятен италиански художник от Сиенската школа, творил в средата на 14 век в Сиена.

Вазари за Барна[редактиране | редактиране на кода]

Посветена му е отделна глава от първи том на „Жизнеописание на най-знаменитите живописци“ от Джорджо Вазари.[1] Вазари приписва на неговата четка ред произведения, в частност фрески в Колегиалната църква „Санта Мария Асунта“ в Сан Джиминяно, и описва неговата драматична смърт в разцвета на силите му в Барна, където пада от скелето по време на живописване на храма и умира след два дни. Вазари пише: „Барна-сиенец, работи около 1381 г.“. Някои изкуствоведи отъждествяват този герой на Вазари с Барна Бертини, споменат в документите в 1348 г.

Последни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно последните изследвания Барна е възможно въобще да не е съществувал, а тези произведения, които му приписва Вазари и ред по-късни изследователи, да са творби на различни анонимни автори. Фреските в Колегиалната църква в Сан Джиминяно съгласно новите данни се отнасят към 1330-те г., а не към 1380-те г., а авторите им се считат художници от ателието на Симоне Мартини, които работят там под ръководството на Липо Меми.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vasari, Giorgio, Le Vite delle più eccellenti pittori, scultori, ed architettori, many editions and translations.
  2. Ghiberti, Lorenzo, Lorenzo Ghiberti, I commentarii, Biblioteca nazionale centrale di Firenze, Firenze, Giunti, 1998.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]