Безсмъртен полк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Безсмъртният полк в Москва, на Червения площад, начело с президента на Русия Владимир Путин (зад буквата „р“ от надписа), 9 май 2015 г.

Безсмъртен полк (на руски: Бессмертный полк) е обществена акция, която се провежда ежегодно в Русия, напоследък и в някои други държави. В Деня на Победата – 9 май – участниците в акцията преминават по улиците на градовете с георгиевски ленти и портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война.[1]

Акцията е проведена за пръв път в руския град Томск през 2012 г. През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.[2] През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави.[3] В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-и стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).[4]

Безсмъртният полк в България[редактиране | редактиране на кода]

Безсмъртния полк в София, през 2019 г.

Акцията „Безсмъртен полк“ се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-вата годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

В София 3000 души се събират пред Паметника на Незнайния воин с портрети на своите предци, участвали в партизанското движение и операциите срещу Третия Райх.

Шествието е организирано от неправителствени организации (Союз соотечествеников Болгарии, Фондация „Безсмъртният полк“, Национално движение „Русофили“, Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните), преминава с георгиевски ленти, знамена на България и Русия, червени знамена и копия на Знамето на победата през центъра на столицата до паметника на Съветската армия, където участниците тържествено полагат цветя и венци.

В шествието се забелязва и присъствието на някои политици – бившият президент на България и председател на АБВ Георги Първанов, депутатът и председател на БСП Корнелия Нинова, депутатът и председател на Атака Волен Сидеров.[5][6]

През 2016 година в България е регистрирана Фондация „Безсмъртният полк“[7], с председател Павел Иванов, която си поставя за цел опазването на българската антифашистка памет и популяризирането на ежегодното шествие на 9 май, в което вземат участие родственици на участниците в българската антифашистка до края на Втората световна война, както и наследници на българи – участници във Втората световна война, като част от армиите на Трети украински фронт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Устав полка. // Сайт акции „Бессмертный полк“. Посетен на 21 април 2015.
  2. Ирландия присоединится к всероссийской акции „Бессмертный полк“. // ТАСС, 4 април 2015. Посетен на 21 април 2015.
  3. „Бессмертный полк“ пройдет в 15 странах и тысяче городов. // ТАСС, 9 април 2013. Посетен на 1 май 2015.
  4. Путин возглавил шествие „Бессмертного полка“ по Красной площади. // Slon.ru, 9 май 2015.
  5. 500 души в Безсмъртния полк в София. // Канал 3 TV, 9 септември 2016. Посетен на 12 септември 2016. Архив на оригинала от 2016-05-12 в Wayback Machine.
  6. Нинова, Първанов и Сидеров поведоха „Безсмъртния полк“. // Offnews.bg, 9 септември 2016. Посетен на 12 септември 2016.
  7. Фондация „Безсмъртният полк“. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]