Бела Пехан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бела Пехан
Бела Пехан
сръбски художник
Автопортрет на художника
Автопортрет на художника
Роден
Починал
Врбас, Югославия
Националност сърбин
Бела Пехан в Общомедия

Адалберт Бела Пехан (на сръбски: Бела Пехан) е сръбски художник и учител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 декември 1906 г. във Врбас, Австро-Унгария. Баща му Йозеф Пехан е художник. Учи медицина във Виена, но по-късно се записва в Академията в Мюнхен, където завършва живопис през 1930 г. Учител е в гимназията „Жарко Зренянин“ в родния си град.

Първата му изложба е през 1913 г. като дете, в подбора на картините участва баща му. През 1928 г., като студент, участва в обща изложба на независимите художници на Войводина. В 1930 г. прави самостоятелна изложба в Щутгарт. Следват множество самостоятелни или общи изложби във Войводина, Германия и Унгария. Занимава се с приложна графика и рисува анимационни филми, рисунки и планове за аматьорската театрална сцена във Врбас. Участва активно и като художествен учител във Войводина.[1]

През 1955 г. постъпва в Художествената колония в Бечеж, след което започва вторият му творчески период, характеризиращ се с вариации на върба.[1] От 1968 г. е член на Асоциацията на художниците във Войводина. Ателието му се намира на улица „Иве Лола Рибара“ № 34.

Умира на 30 септември 1986 г. във Врбас.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Фехер, Калман. A ket Pechan. НИШРО „Форум“ ООУР „Издавачка делатност“ и ООУР „Маркетпринт“, 1982. с. Два Пехана.