Белите одежди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белите одежди
Белые одежды
РежисьориЛеонид Белозорович
СценаристиВладимир Дудинцев
Леонид Белозорович
В ролитеВалерий Гаркалин
Жанна Епле
МузикаАлександър Кобляков
ОператорАлександър Абадовски
Сергей Милешкин
Филмово студиоБеларусфилм
Премиера1992 г.
Времетраенемин.
Страна Беларус
 Русия
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie

Белите одежди“ (на руски: Белые одежды)(на беларуски: Белае адзенне) е беларуско-руски сериен телевизионен филм, заснет от студио Беларусфилм през 1992 г. по едноименния роман на Владимир Дудинцев.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на филма се развива в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. След окончателната победа на академик Лисенко на августовската сесия на Всеруската академия на селскостопанските науки през 1948 г. в лагера на генетиците, животновъдите и агрономите настъпва разцепление. Повечето от тях заемат по-изгодна и безопасна позиция, свързана с така наречената партийна линия в биологичната наука. Като пренебрегват научната истина, те се дискредитират като учени.

И само смели необвързани тръгват по трудния и опасен път на борба с наложената отгоре „лисенковщина“. Докато продължават да работят тайно, те се ръководят единствено от здравия разум и представата си за това какво е истина.

Всеки учен ще трябва да направи избор между опортюнизма и аскетизма. Героят на филма, избрал висока служба на науката, само по чудо успява да избегне репресии, но горчиви загуби ще го съпътстват през целия му живот...

Създатели[редактиране | редактиране на кода]

  • Сценарий: Владимир Дудинцев, Леонид Белозорович
  • Режисьор: Леонид Белозорович
  • Оператор: Александър Абадовски, Сергей Милошкин, Анатолий Калашников
  • Композитор: Александър Кобляков

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Някои епизоди от филма са заснети в помещенията на катедрата по физиология на растенията на 6-ти учебен корпус на Ленинградския селскостопански институт (сега Санкт Петербургски държавен аграрен университет), както и в Пушкинските лаборатории на ВИР и други селскостопански институции, разположени в Пушкин (бившето Царско село).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]