Бернал Диас дел Кастильо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бернал Диас дел Кастильо
Роден
Берна̀л Дѝас дел Кастѝльо
1495 или 1496
Починал
Националност Испанец
Професия Конкистадор, Писател
Известен с автор на хрониката “Истинската история за завоюването на Нова Испания“
Бернал Диас дел Кастильо в Общомедия

Бернал Диас дел Кастильо (исп: Bernal Díaz del Castillo) е испански конкистадор и писател, придружавал Ернан Кортес в похода му срещу ацтеките и описал начинанието в хрониката си „Истинската история за завоюването на Нова Испания(исп: Historia verdadera de la conquista de la Nueva España).

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Бернал Диас дел Кастильо е роден около 1496 г. (точната дата е неизвестна) в град Медина дел Кампо, Кралство Кастилия и Леон, Испания в небогато, но знатно семейство. По неговите думи, баща му Франсиско Диас дел Кастильо е бил Рехидор (общински съветник). Макар че родния му град е прочут с университета си, който според була на папа Александър IV е едно от четирите най-важни учебни заведения в света, Бернал не получава добро образование, най-вероятно поради финансови причини.

Отплаване към Нова Испания[редактиране | редактиране на кода]

През 1514 г., още ненавършил двадесет години, Бернал Диас се включва в експедицията на Педро Ариас де Авила към „новите земи“ и отплава с кораб към Панама с надеждата да натрупа благосъстояние. Престоят му там не се увенчава с успех и след известно време той се прехвърля да търси късмета си в Куба. На острова, Бернал се присъединява към експедициите на Франсиско Ернандес де Кордова и Хуан Диас де Грихалва, които през 1517 и 1518 г. откриват и изследват полуостров Юкатан. След завръщането си от тези два тежки похода на кубинска земя, вече закален от преживяните изпитания, през 1519, той се записва в нова експедиция, този път водена от Ернан Кортес с главен лейтенант Педро де Алварадо.

Завладяване на Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Експедицията на Кортес има за цел нелеката задача да покори Мексико и по-конкретно земите на ацтеките. Похода продължава три години, през които Диас и другарите му преживяват множество трудни моменти. По време на тази кампания, той си води записки за всички битки и събития в които участва. Тези бележки, по-късно събира в книга, която озаглавява “Истинската история за завоюването на Нова Испания“, превърнала се в една от най-забележителните исторически документи на XVI век. В нея са описани над 119 сражения, като кулминацията е разгрома на ацтеките през 1521 г.

Три години по-късно, през 1524 г., Бернал Диас придружава Ернан Кортес в наказателните му действия против обявилия се за независим в земите на днешен Хондурас Кристобал де Олид.

Късен живот и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Бернал Диас дел Кастильо, Истинската история за завоюването на Нова Испания, Мадрид, 1632 г.

Като награда за вярната си служба, през 1522 г. Диес е награден с т.нар. енкомиенда — правото да „…защитава, притежава, и разполага c всички местни жители, намиращи се в земите му“. След продължителен престой в град Мексико, през 1539 г. той пътува до Испания, за да търси правата си, като участник в завладяването на Нова Испания. През 1541 г. се мести и установява в Гватемала, където по-късно, през 1551 г. е назначен за управител на днешния град Антигуа Гватемала. Някъде по това време решава да събере гореспоменатите бележки в книга, за да изобличи, както казва самия Диас лъжите написани от Франсиско Лопес де Гомара. Правдивата история за експедицията на Кортес е завършена през 1568 г., но е издадена и публикувана в разширен и отчасти коригиран вариант едва след смъртта на Диес, чак през 1632 г.

Бернал Диас дел Кастильо умира през 1584 г., в дома си в Гватемала и е погребан в местната катедрала, която сега е разрушена, без да дочака публикуването на своя труд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]