Беседа:Българските земи под османско владичество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Спорни редакции на Mpb eu[редактиране на кода]

Забелязах, че редакторът Mpb eu се опитва чрез съществени промени, без одобрението на общността, да превърне статията в нещо като форум на "Атака", но не съм съгласен с подобни идеи. Разни черепи от Нишкото въстание и дръвници от Батак едва ли имат място в тази обобщена хронология на период обхващащ половин хилядолитие. Стабилната версия е неутрална и балансирана. Връщам към нея. За социално-икономическото положение на българите може да се създадат допълнителни статии и към тях да има препратки, както има статии за въстанията и др. подобни. Такива детайли и то тенденциозно поднесени едва ли имат място тук. Jingiby (беседа) 10:14, 23 март 2015 (UTC)

+1.--Мико (беседа) 10:37, 23 март 2015 (UTC)
Засега, двама редактори сме несъгласни с редакциите на Mpb. При това положение той не получава консенсус, а е и малцинство. Jingiby (беседа) 16:50, 30 март 2015 (UTC)

И да Ви дразнят сведенията за Тракийското, Знеполското и пр. Въстания, за Българските 5 Опълчения преди 1877, снимките от Уикипедия за Баташкото клане, Кулата с отраязани глави вдигната от турците при Ниш, Старозагорското клане и и пр. това са исторически факти и мястото им е тук! Личните си мнения и поръчения следва да изявявате другаде! Фактите са факти, не се опитвайте да ги фризирате според "политическата коректност". Турците отричат и арменския геноцид, но това си е тяхна работа, дали 2 или 20 действат антинаучно и антиенциклопедично си е само за тяхна сметка, научната истина не подлежи на гласуване, а не доказвяне! Като докажете, че Челе кула, Старозагорското клане и пр. не са турска работа, тогава ги махайте от статията. Mpb eu (беседа) 17:18, 30 март 2015 (UTC)

Въпросът беше отнесен на Уикипедия:Заявки към администраторите. Jingiby (беседа) 17:32, 30 март 2015 (UTC)

Като е "отнесен" престани да вандалстваш! Сведенията за Тракийското, Знеполското и пр. Въстания, за Българските 5 Опълчения преди 1877, снимките от Уикипедия за Баташкото клане, Кулата с отраязани глави вдигната от турците при Ниш, Старозагорското клане и и пр. това са исторически факти и мястото им е тук. Mpb eu (беседа) 17:47, 30 март 2015 (UTC)

Спазвай правилата. Като имаш консенсус и разкараш марионетката, тогава можеш да наложиш редакцията си. Jingiby (беседа) 17:50, 30 март 2015 (UTC)

Видно е кой вандалства и кoй е нечия "марионетка". Аз повече с политически провокатори няма да се разправям. Историята си стои всеки може да види как най-вандалски са изтрити безспорни факти за да се фризира статията. Mpb eu (беседа) 17:54, 30 март 2015 (UTC)

Ако не получих подкрепата на други редактори, или не предложиш балансиран вариант, вместо тази помия, след отключване на статията ще я върна в изходно положение. Jingiby (беседа) 18:00, 30 март 2015 (UTC)
Смятам, че забележките на Jingiby и Мико са основателни. Нововъведенията по мое мнение имат изразен националистически уклон. Споменавам някои моменти, които според мен са проблемни:
  1. неенциклопедичен тон: "най-безогледно", "за тях е абсурд", "стават също жертва на фанариотите по волята на султана", "според недокумтирани сведения"(!?), "Цели 3 седмици въстаналите българи въоръжени с коси, ножове и сопи храбро се противопоставят на турците"
  2. липса източници, включително за някои изключитлени твърдения (например: "фактически геноцид на българският етнос – от европейски равночислен на французи и немци и 4 пъти по-многочислен от англичаните народ в края на 14 век непосредствено преди турското завоевание, до края на османското владичество той е изтребен до гранично демографско положение от което никога генофондът му няма да се възстанови." или "следствие османското владичество над българите е загубено население колкото цяла една Испания в 1981"). Двата източника които са посочени за геноцида (Божидар Димитров и видин-онлайн), така като гледам не споменават ни геноцид, ни генофонд.
  3. връзки със съмнителна стойност или неясна връзка с темата добавени в края ([1], [2], Речник на чуждите, остарелите думи и термините.
  4. подвеждащи препратки (например: Заддунавско антиосманско въстание на власи, българи и гъръцки хетеристи)
Списъкът не е изчерпателен, но мисля показва малко безотговорно отношение или непознаване на правилата от страна на Mpb eu. И без последните промени, мисля че статията има нужда от внимание. Най-вече липсва ясна структура, струва ми се. Tropcho (беседа) 00:12, 3 април 2015 (UTC)

Челе кула - фалшификация?[редактиране на кода]

Mpb eu, пишеш "Като докажете, че Челе кула, Старозагорското клане и пр. не са турска работа, тогава ги махайте от статията." А ти как ще докажеш, че Челе кула е: "...изградена от турците от отрязани глави на българи в 1841г."? Като цитираш две пропагандни книжки от първата половина на ХХ век и по този начин, изнасяйки някои техни заблуди, хвърлиш сянка върху иначе верните неща? Всеки може да провери, че Челе кула не е изградена през 1841 г. и не от отрязани глави на българи, поне не предимно българи. Става дума за глави на паднали сръбски въстаници в битката при Чегар. Сред тях, разбира се, е имало и българи, но става дума за друга хронология, други събития, друга националност (като цяло). Очаквам коментар и евенуално извинения към общността. В противен случай ще поискам блокиране за упорито добавяне на фалшификации. (Твое блокиране освен всичко друго по мое мнение би било полезно и за българщината.) Поздрави,--Akeckarov (беседа) 08:49, 31 март 2015 (UTC)

Mpb eu е еталон за това как не трябва да се пише по исторически теми. Елементарност, едностранчивост, примитивизъм и неенциклопедичност шуртят от атакаджийските му антитези. Jingiby (беседа) 13:21, 31 март 2015 (UTC)

Конкретно поискани източници[редактиране на кода]

Моля редакторите, желаещи маркираните текстове да не бъдат изтрити след 14 дни, да посочат източниците си тук. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:00, 31 март 2015 (UTC)

Геноцидът над българите 1330 - 1912 г. ВЪПРОС, КОЙТО НИТО Е СПОРЕН, НИТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕНЕБРЕГВАН![редактиране на кода]

Налице са безброй извори за обема и степента на турско-османския геноцид над българите за времето на завладяването на българските царства през средновековието и до 1912 г.! Става дума за погром, довел до обезкървяване на народността в пъти, което обезкървяване не може да бъде преодоляно вече над 150 години!

Ще поставями тук извори за погрома над българите, произхождащи от различни времена и посоки (външни и вътрешни) и всяко посегателство върху тях, ще считаме за кощунство, невежество, вражеско действие или обикновена глупост!

Ето едно:

  • "Съдбоносни векове за българската народност", 1975 г., София, Проф. Петър Петров - издание на Ббългарско иторическо дружество;

--Христо Зарев Игнатов (беседа) 12:25, 11 април 2015 (UTC)

Здравейте, ако мислите,че тук ще развивате своите тези, а останалите редактори ще ги четат с интерес, няма как да стане. Идеята за геноцид над българите в Османската империя, която е повече от съмнителна, бихте могли да докажете първо тук на страницата за разговор и то с няколко съвременни неутрални академични небългарски източника, т.е. научни публикации от 21-ви век на екипи от учени от световни университети, като Кембриджкия, Московския, Оксфордския, Берлинския, Колумбийския, Парижкия и т.н. които да потвърждават подобен факт. След като получите одобрението на останалите редактори, бихте могли да изложите такава теза в статията. Писания на нашенски историци от комунистическия период, по този въпрос, не вършат тук сериозна работа, макар да могат да бъдат използвани за източници, след като се актуализират част от някои крайни заключения в тях. Благодаря! Jingiby (беседа) 12:43, 11 април 2015 (UTC)
ПП. Тук няма нито неграмотни, нито незрящи, така че Ви моля да пишете с малки букви. Jingiby (беседа) 17:31, 11 април 2015 (UTC)

П.П. http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=96&Level=3

Паистии е живял около 250 години ПРЕДИ създаването на днешните карикатурни "патриотични" сили, така че моля, всякакво детинско асоцииране на пишещите с днепните смешни прояви на определени идеи, да бъдат избягвани, с оглег обективността и зрелостта на изложенията. Jingiby, съветваме те, да се изявяваш в областите, които са ти познати. В останалите не можеш да представиш зрял плод и по-вероятно е да вгорчиш нечие съзнание. Хубав ден!--Предният неподписан коментар е направен от Христо Зарев Игнатов (беседа • приноси) 07:27, 13 април 2015‎

Само между другото да вметна, че от една страна е малко несериозно да се гледа на Паисиевата история като на надежден исторически източник, а от друга Паисий никъде в историята си не пише за геноцид. Tropcho (беседа) 21:30, 18 април 2015 (UTC)
Абсурдно е да се използва като аргумент това, че Паисий не е използвал термин, който се е появил няколко века след него. --Сале (беседа) 18:06, 20 април 2015 (UTC)
Не, не е. След като не споменава термина, дори да беше надежден източник, не би могъл да се ползва в подкрепа на тезата за наличие на геноцид, защото това би било оригинално изследване. Но за какво въбоще обсъждаме въпроса, при положение, че останалата част от аргумента стои? Tropcho (беседа) 21:31, 20 април 2015 (UTC)
* До Jingiby: Нямам представа дали останалите редактори, ще четат с интерес или не, за мен е важно да се пише истината (тя се чете, не само от редактори)! - Ако редакторите се интересуват от нея, вероятно ще четат, какво пишат и другите (колеги)! - Ако не са, разбира се, цитирам: "Тук няма нито неграмотни, нито незрящи, така че Ви моля да пишете с малки букви. Jingiby" - то, след като веднъж някой им е подсказал някаква идея и е показал, че държи на нея, то вероятно ако те са истински "редактори", ще се постараят да я проверят! - Точно, както правя и аз! - "Мрежата" вече предоставя доста възможности, но за всеки случай, има и библиотеки! :)
** Относно достоверността на Паисии - познавам хора, които се съмняват във всичко. Това не е мярка за смислено поведение. Логиката на доказателствения обичай, който заварвам в БГ-Уики, е банално и кристално ясна и проста: От нея следва, че ако аз не мога да посоча Паисий, като извор, то и 90/100 от вече посочените из уики-страницте извори, "изгарят", като недостоверни! - Мисля, че това е ясно на всички! - Работата, обаче е там, че в този случай, могат да бъдат посочени още поне десетки извори за турски геноцид над българите през посочения период! - Можем да започнем от сборника "Холокостът над българите", На Георги Войнов (има я книгата и в pdf и на книжарница и всякак, стига някой да иска да чете). От там нататък - през "Записки за българските възстания", та до всички описания на баташките кланета! - Няма да оставя този въпрос, както е замазван до сега на тези страници, а вие си затваряйте очите, колкото искате!

Лека вечер! --Христо Зарев Игнатов (беседа) 22:49, 21 април 2015 (UTC)

Няколко предложения на вниманието на редакторите, имащи интерес към статията[редактиране на кода]

  • Предлагам тези дълги списъци с дати да бъдат изведени в отделни статии, които да бъдат справочни, а времето от 1396 г. до 1878 г. да го разделим на смислови части, като имаме предвид и западноевропейската история и прокараме паралели. Например, общото между Просвещението от Западна Европа и Възраждането по българските земи. Ще направя тези поправки, но първо искам да чуя и други мнения и предложения. Hakuna.Matata (беседа) 11:45, 19 март 2016 (UTC)
  • За пореден път призовавам всеки, който има идеи и претенции към съдържанието и концепцията на статията, да се отзове. Става практика да правя редакции, които някой без обяснение отменя и връща стара версия. Някои хора възприемат Уикипедия като бащиния и едва ли не им принадлежи. С такива действия проектът престава да бъде свободен, а става авторитарен. В частност се обръщам към Simin. Hakuna.Matata (беседа) 14:52, 18 юли 2016 (UTC)

ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО[редактиране на кода]

Преместено от Уикипедия:Разговори

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ХОРАТА ЗАПОЧНАХА ДА НАРИЧАТ ТУРСКОТО РОБСТВО -- ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО?КАКВА НАГЛОСТ .ТЕ ЗНАЯТ ЛИ ВЪОБЩЕ КАКВО Е БИЛО И КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛИ ПО ВРЕМЕТО НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ?НЯКОЙ РАЗКАЗВАЛ ЛИ ИМ Е???СИГУРНО НЕ.ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ГО ПИШАТ И КАЗВАТ.НЕ ИСКАМ ДА ЛЪЖАТ НАШИТЕ ДЕЦА ,КАЖЕТЕ ИМ ВИЕ ,ПИШЕТЕ ТОВА ,КОЕТО Е БИЛО ,А НЕ ПРОСТОТИИ.КАКВО ВЛАДИЧЕСТВО,КАКВО ПРИСЪСТВИЕ.ТЕ СА КОЛЯЛИ,ИЗНАСИЛВАЛИ,МЪЧЕЛИ НАШИТЕ ДЕДИ,А ВИЕ ПИШЕТЕ ,ЧЕ САМО СА ПРИСЪСТВАЛИ.ЩО ЗА НАГЛОСТ???
89.25.44.175 19:12, 25 февруари 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Щяхте да звучите по-убедително, ако проявявахте малко повече уважение към родния ни български език.
— Luchesar • Б/П 19:58, 25 февруари 2017 (UTC)
Чисто технически погледнато основната част от българите в този период не са били собственост на някого и поне на теория са били свободни хора (въпреки, че е имало роби), поради което терминът "робство" просто не е правилен. В Османската империя е имало и роби, но в исторически план една система се счита за робовладелска, когато преобладаващата част от производителната сила на обществото спада към тази група. Същото се отнася и за периода на византийско владичество. Dino Rediferro (беседа) 15:22, 26 февруари 2017 (UTC)
Освен това роба е безправен, докато българите са имали свое обичайно право, според което са съгласували своите действия. В крайни случаи са се обръщали към кадиите. Имали са църкви, а ако бяха роби, нямаше да имат право на това. Нямаше да съществува като прослойка чорбаджиите, ако съществуваше робство, защото то нямаше да допуска роби да се издигат. И последно тъй като роба не е човек, а вещ отношението към него би било много по-жестоко, отколкото в действителност са се отнасяли към българите.--Ilikeliljon (беседа) 18:35, 26 февруари 2017 (UTC)

накрая ще излезе че "отоманското присъствие" e било с положително влияние за българите, развило е науките и демокрацията до невиждани небеса, а кръвният данък е спомогвал да няма пренаселеност. --Симеон Сакскобургготски (беседа) 21:59, 26 февруари 2017 (UTC)

"Присъствие" е изкривяване в другата посока и още по-далеч от истината. Dino Rediferro (беседа) 23:38, 26 февруари 2017 (UTC)
Не му се връзвай Дино, това е Павел Стайков, чиито марионетки, постоянно тролят и оспамват проекта с небивалиците си и го вандализират. Jingiby (беседа) 05:51, 27 февруари 2017 (UTC)
Попаднах на интересен материал, важно е да се прочете: Нито робство, нито съжителство--Zhoxy (беседа) 05:22, 3 октомври 2017 (UTC)