Беседа:Българските земи под османско владичество/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

1417

"- Потушаване въстанието на шейх Бедреддин Симави в североизточна България и поход във Влашко на султан Мехмед I. Възможно начало на ликвидирането на Видинското царство."

Махнах последното изречение. Ако ще предполагаме, аз мога да предположа, че Видин е бил независим до 19ти век.

1) Трябват източници 2) Самият изказ: "начало на ликвидирането на ВЦ" - това е абсолютно смешно, при положение, че "царството" е ликвидирано на 90% преди поне 20 години.

18 век

Не съм специалист по българска история, но според мен Найден Геров, Петко Р. Славейков и т.н. нямат място в точка "18 век"! Петко Славейков е съвременник на Освобождението, Найден Геров ако се не лъжа също. Според мен статията има нужда от основна редакция (срамота да има толкова малко писано точно по тази тема), но в момента да си призная нямам време... --Мишо 03:55, 7 юли 2007 (UTC)

Промених го. Понякога е достатъчно да се види кога са родени хората, и че са били най-много невръстни през 18 век. --Петко 04:42, 7 юли 2007 (UTC)
Бладодаря, Петко! Статията още не е идеална, по темата могат да се пишат (и са писани де :-) ) романи, но по-важното е, че поне няма - или аз не съм забелязал - фактически неточности. Бих искал да понапиша и аз нещо, ама часовете по история бяха отдавна, а и не ми беше любим предмет :) --Мишо 19:37, 7 юли 2007 (UTC)


,,Макар да не става дума за робство в истинския смисъл на думата, този израз е използван активно както от дейците на българското национално-освободително движение...“

АВЕ ЕЙ, КОЙ ТЪПАНАР ГО Е ПИСАЛ ТОВА ?!?!?!?! КАК МОЖЕ ДА ПРЕНАПИСВАТЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ТАКА ?!?!? КАТО КАКВИ СА БИЛИ ТРЕТИРАНИ ???? АА ????? НЕ СТИГА, ЧЕ СА СЕ ОПИТВАЛИ 500 ГОДИНИ ДА НИ ЗАЛИЧАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА АМИ СЕ И ПОДИГРАВАТЕ С ИСТОРИЯТА НИ !!!! ИМАЙТЕ ПОНЕ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ДЕДИТЕ СИ, КОИТО СА ДАЛИ ЖИВОТА СИ, ЗА ДА БЪДЕТЕ СВОБОДНИ СЕГА !--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 83.222.175.109 (беседа • приноси) .

Дедите на пишещите сега българската „история“ са евреи, които са ни клали по-жестоко и от самите турци. Така че едва ли ще се трогнат от забележката ти. --Асен Николов 19:16, 3 март 2008 (UTC)
Асенчо, българската Уикипедия е подвластна и на българското законодателство. Ако някой си позволи да пусне педофилски снимки в българската уикипедия, независимо колко е свободна, той няма да е на свобода (и снимките ще бъдат изтрити). Запознайте се с У:НЕЕ, моля! Например - Уикипедия не е трибуна.--Uroboros 19:32, 3 март 2008 (UTC)

Похвала/Потрес

Mpb.eu , много съм признателен за подобренията, с които подобри статията и помогна на правдата да възтържествува! Добринесох те за значителното укрепване на българската национална памет в статията! усмивка Bogorm 13:21, 19 май 2008 (UTC)

(заглавието е добавено от мен) Да се повторя - отстъп се оставя след репликата, на която се отговаря. При отварянето на нова тема, или продължаването на отдавна завършила такава е хубаво да се започва начисто с ново заглавие. --Daggerstab 13:27, 19 май 2008 (UTC)
Буду иметь это ввиду. усмивка Bogorm 13:33, 19 май 2008 (UTC)

Статията е сравнителен кошмар. Пълна с абсолютизации от типа на "небивал гнет", някакви измислени феномени, но най-големият й проблем е, разбира се, сливането на 500 години в едно и пълното отсъствие на хронологично мислене.--Мико 13:43, 19 май 2008 (UTC)

В какво се изразява липсата на хронологическо мислене? Авторът изброява всички важни дати, които са се случили в този мракобеснически период от българската история, нали така? Bogorm 13:53, 19 май 2008 (UTC)
Първият пасаж е като снимка на исторически момент, а не не 500 годишен период - нито едно от изброените не се отнася за целия период - добре е е да се посочи кога и какво, да не говорим, че съществуването на някои събития е най-малкото спорно. Постулираното мракобесие в репликата ви показва доста добре какво ме притеснява и в статията.--Мико 14:07, 19 май 2008 (UTC)
Ако не постулирам мракобесие, ще стигнем до твърденията на една финансирана от фондация Роберт Бош с крупни заводи в Анадола дама относно "мита за Батак"(за който тя наскоро спретна "беседа"); продължавам да твърдя, че целта на статията съгласно нейното заглавие е да изобличава мракобесието, върлувало по българските земи в този период. Bogorm 14:11, 19 май 2008 (UTC)
Това е Уикипедия! Тук нищо не се постулира, а се доказва с източници и нищо не се "изобличава", а се излагат факти. Не е лошо да се запознаете с това какво е Уикипедия. --Мико 14:13, 19 май 2008 (UTC)
Ама, чакайте малко!! Защо повредихте статията, докато още дискутирахме?!?!?!:(:(:(:(:(:( Горкият Mpb.eu! Наистина ли държите самоволно, без други мнения освен вашето и моето, да предприемате прибързани действия, заплашващи труда на Mpb.eu??? Или мислите, че самоволната унилатерална дейност също е съобразена с У? Ами ако аз самоволно премахна редакциите Ви? Но не го правя, защото разчитам на доводите Ви. И така, какъв според Вас е този период в историята ни - мирно съвместно съществуване ли? Bogorm 14:15, 19 май 2008 (UTC)
Впрочем, простете, прибързах с глагола повредихте, мислех, че орязвате текста от потребителя, но щом са само требования за източници, добре... Ще го преглътна и ще опитам да му помогна и да открия такива.Bogorm 14:19, 19 май 2008 (UTC)
Уикипедия отразява мнението на науката. Ако се чувствате специалист, автоцитирайте се или цитирайте, аз не се чувствам и не го правя, само искам другите да го направят. (Отделно, моля ви, не променяйте често репликите си, когато върви диалог - създават се конфликти на редакции).--Мико 14:19, 19 май 2008 (UTC)
Случвало ми се е, но исках да се вгледам "пристальнее" в дейността Ви по статията, все пак едно изречение е поорязано, това ме огорчава... Земите на нашето Отечество наистина са превърнати в санджаци или вилаети, не знам турски, във всеки случай в безправна турска провинция с кръвен данък, със зъбен данък, когато турците влизали в българските домове, яли до пръсване и искали данък за това, че "са си изцапали зъбите"... Обзема ме траурно настроение, като си мисля за онова потисничество, иде ми да слушам скръбното анданте от 7мата симфония на Брукнер(но го слушам на скръбни дати, днешната само заради тщетното естество на усилията на Mpb.eu да разобличи гнета не я прави такава)... наистина не разбирам на какво почива Вашето противопоставяне? Bogorm 14:30, 19 май 2008 (UTC)
За зъбния данък знам от учителя си по история... Де да можех да го цитирам, но както и да е. Някой ден ще узная в кой исторически труд го е прочел и ще го напиша с удебелен шрифт! Bogorm 14:31, 19 май 2008 (UTC)
Моля ви, не използвайте Уикипедия, за да споделяте настроенията си и музикалните си предпочитания. Относно санджаците и вилаетите - османската административна система се е променяла многократно за тези 500 години - ако познавате проблема - Административно деление на Османската империя ви очаква. Усещам и любовта ви към удебеления шрифт - той се ползва обикновено единствено за обекта на статията и синонимите му, имайте го предвид.--Мико 14:33, 19 май 2008 (UTC)
Не мога да устоя, когато към обвиненията се прибави и сарказъм, не мога да го понасям... Само ще ви припомня, със затаен гняв, че използувам удебелен шрифт, когато в даден спор пиша "ad maiorem veritatis gloriam", както в нашия бивш спор за латинския, това не е любов към шрифта, а към veritas и gloria. В случая veritas е, че българският народ е бил равен по брой на английския - 3 000 000 в края на ХІV в., а през 1878 е същото число на брой, докато англичаните са над 40 000 000, ако не греша - т. е. предоставям Вам факт, доказващ какво мракобесие е върлувало! Bogorm 14:43, 19 май 2008 (UTC)
Ах, колко съм безсилен, отново изпаднах в меншинство(2:1), добре че поне терминът "турско присъствие" не се е настанил там още и че съм свикнал със сегашното си положение... Bogorm 14:46, 19 май 2008 (UTC)
Ако нещо ви е засегнало - извинете ме. Ако не можете да понасяте положението тук, не се оплаквайте - вие сте доброволец като всички. Не виждам логическата връзка между числата и мракобесието - ако можете да докажете числата, напишете ги, ако можете да докажете, че ненарасването се дължи на мракобесие - напишете го. Не е лошо да говорите предимно на български - това е езикът на енциклопедията иначе оставяте на въображението да рисува мястото, в което сте изпаднал - рисковано е.--Мико 14:49, 19 май 2008 (UTC)
Как да разбирам "мястото, в което съм изпаднал" - за момента нямам друго тълкувание освен лична нападка?? Аз живея в София, ако това намеквате, но това не ми пречи да съм русофил, както и се уверих, че и туркофилията е доста застъпена тук. Използувам масово русизми, защото съм млад и обожавам, не просто ми се нрави, а обожавам да се противопоставям на модерни тендинции(ако сте чули лексиката на съвременен младеж и процента англицизми в нея, вероятно Ви е обзело съжаление или поне усещането, че държавата ни се е преместила на запад от ламанша..., аз поне имам такова). Така, ето по въпроса за фактите - ето тук пише, че Солун не просто е паднал през 1387 г., но Могъщата Византийска Империя не се е дала лесно и го е освободила някъде след това, за да бъде отново завладян през 1430 г. Така че моля Ви, ако таите любов към разцвета на онова време, нека да не потулваме обстоятелствата, при които то е осенило Балканския полуостров! Bogorm 14:58, 19 май 2008 (UTC)
В същата статия току-що открих и годината на освобождаване на Солун от Византийската армия - 1402. Ако не възразявате и не смятате за изобличаване споменаване на години, отивам да го напиша. Bogorm 15:05, 19 май 2008 (UTC)
Единствената ми мисъл беше да използвате стандартен език, за да няма проблем при комуникацията. Лична нападка? Пазил ме Господ. Струва ми се лишено от всякакъв смисъл.--Мико 16:49, 19 май 2008 (UTC)

Моля отбележете, че никъде не е споменато името и делото на Паисий Хилендарски!!! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 79.100.245.41 (беседа • приноси) .

Променете името на тази статия

Неможе просто така да се нарича османско владичество, а не турско робство!

--Търговищенец 20:50, 2 март 2009 (UTC)

Османско владичество!?

Бих искал да попитам кой резак е написал това "владичество"? Най-големият грях на този свят е подиграването с паметта на милиони хора и изопачаване на тяхната трагична съдба! 500 години, нима това не е достатъчно? Вие в тази Уикипедия имам чувството, че сте маса кретени /тези които приемат статията със сегашното и име/, лишени от собствена мисъл и мнение. За чувства като национално самосъзнание изобщо не можем да говорим, сигурно всички сте "европейци" вече.

Вчера робство, днес владичество, другиден присъствие. А накрая всъщност видите ли, ние сме братя с турците и сме ги помолили да ни управляват 5 века... LordOfChaos 20:23, 29 септември 2009 (UTC)

Разлика очевидно не правиш? Робството май не си запознат много какво представлява и затова погледни Робство цитирам "Робството е социално-икономическа система, при която хора (наричани роби) са разглеждана като собственост, при което те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.[1] Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане, като са лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците дори имат правото да убиват своите роби" ако имаш доказателства че в България хората са били собственост и турците са ги продавали на тържища е редно да ги представиш - ще направиш феноменални разкрития! А ако нямаш сядаш над книжките и ЧЕТЕШ!!! Тъй като българските земи попадат във владение на ИМПЕРИЯ и имат известно самоуправление , плащат данъци и тн. се нарича Владичество! Аман от [...] "националисти" не познаващи елементарна терминология! Заради такива [...] като вас историята е на тоя хал! Пет века робство и българщината се е съхранила, а профаните за 45години съсипаха и вяра и националност! 217.18.243.225 10:50, 1 юни 2012 (UTC)

Белоградчишко въстание 1850 лето

Здравейте на всички. Някой може ли да ми обясни как така Белоградчишкото въстание от 1850г. стана "Видинско въстание". И има цяла статия за него. Е къде във Видин по онова време е имало въстание?--212.43.40.248 14:17, 2 май 2010 (UTC)

Защитата на статията

Тази статия, както и някои други трябва да бъдат с постоянен статут "Полузащитени" (само за регистрирани редактори). --Ivanko 16:18, 13 май 2010 (UTC)

причина - следствие

Неравноправното положение на българите се поддържа от османската държава чрез различни методи, най-разпространени сред които са:
  • ислямизация - насилствена и доброволна;

Напротив, ислямизацията идва в резултат на икономическите облекчения спрямо мюсюлманската рая. --93.152.156.101 15:02, 26 юли 2010 (UTC)

Предложение за заглавието: Българските земи под османска власт или Българските земи под османска власт XV - XIX век, така се избягва сравнението робство/владичество/присъствие, а и е широкозастъпено в научната литература. --93.152.156.101 15:34, 11 август 2010 (UTC)
Аз не виждам разлика между владичество и власт и съответно нямам претенции към евентуално местене. Годините обаче ми се виждат ненужни - ако ще има хронология - български земи остават под османска власт реално до 1912.--Мико 18:18, 11 август 2010 (UTC)
Дори и още по-неутралното - Българските земи като част от Османската империя (или: България в рамките на Османската империя). Така поглеждаме на нещата отвън, а не отвътре. В самата статия със съвсем малко промени би могло нещата да се разделят на две гледни точки - „поробители“ (частта Администриране) и „поробени“ (частта Социално положение) и всичко ще си дойде на мястото. Хронологията пък може да се отдели изцяло, защото така е твърде претрупано. Освен това, като се погледне категорията, за която статията е основна, виждаме големи подкатегории с хайдути, ВМОРО, Възраждане, статии за ислямизация, битки и въстания - доста едностранчиво тълкуване на период от 500 години (според мен). Няма ли историци тук? --Ket 20:07, 11 август 2010 (UTC)
Настъпващите промени след 1878 година можем да отразим в Македония и Тракия под османска власт (1878 - 1912). Власт, защото е най-общо и не конкретизира управлението (подчинението също), а в специален раздел да се обясни робството/владичеството/присъствието - мое мнение, ще ни спести хиляди байтове архивирани беседи. България в рамките на Османската империя не става, защото етническото българско землище не се покрива с границите на България (преди и сега) и се стига до объркване. Историци няма - кът са ни. :P --93.152.156.101 12:05, 12 август 2010 (UTC)

Цитирам Вера Мутафчиева: в „История на българския народ“ (П. Мутафчиев, В. Мутафчиева) том трети „България под османска власт“ тя е обособила следните 3 глави за периода (първите три са за завладяването): Българските земи в османската държава (XV-XVIII век); Българското общество под османска власт до Възраждането и Външно- и вътрешнополитически събития през XV-XVIII век--Ket 20:05, 12 август 2010 (UTC)

1580 - 1590

1580 - 1590 - само за 10 години поради притесненията от страна на еничарите, които на тълпи залели селата, и на спахиите, поради тежките данъци и нечуваните зулуми от страна на минаващи войски, положението на населението се влошило. Българите с нетърпение очаквали настъпването на християнските войски като се готвели да изколят всички турци в страната. Много енциклопедично съдържание подкрепено с множество източници ..... За мен това е за изтриване! 217.18.243.225 10:36, 1 юни 2012 (UTC)

Бърз поглед показва, че цялата статия е в този дух. Нямам желание да се занимавам с нея, но е недопустимо да седи в този си вид. – Tourbillon Да ? 10:25, 4 август 2012 (UTC)