Беседа:Котка на Жофроа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

Не разбирм нищо от френски език и затова ще помоля общността да предложи как се изписва на български името на описалия котката - Étienne Geoffroy Saint-Hilaire. Проблемна е буквата О или У в Жофро(у)а. Тя ще е от решаващо значение за името и на настоящата котка. Нужно е и за да не се получава разлика при видове носещи името на френския натуралист. Пример е Мармозетката на Жофруа. --Izvora (беседа) 17:33, 7 август 2012 (UTC)

Котка на Жофруа. Google Books не връщат нищо за Жофроа. --212.4.138.50 09:39, 10 август 2012 (UTC)
При нормални обстоятелства името би се транскрибирало на български с „Жофроа“, „Жофруа“ е нормалната транскрипция на руски. Но ако името на вида се смята за наложено с „у“, по въпроса може да се разсъждава. Ако зависи от мен, бих го нормализирал на „Жофроа“, тъй като разликата между двата варианта не е много голяма (в сравнение примерно с Вашингтон/Уошингтън или Париж/Пари), но може да има аргументи и за запазването на „у“-то. --Спас Колев (беседа) 10:14, 10 август 2012 (UTC)
Тук e на Жофруа. Нямам представа дали при превода са използвали консултант обаче. Честно казано често съм се натъквал на грешки при преводи на европейско законодателство. --Izvora (беседа) 09:27, 11 август 2012 (UTC)

Непотвърдена информация[редактиране на кода]

Информацията от източника не бе потвърдена и се оказа противоречива. Затова беше премахната от статията.

„През годината женските котки на Жофроа обикновено се разгонват по два пъти и могат да отгледат по две потомства[1].“

  1. Мир природы. Кошка Жоффруа/ Felis geoffroyi. // Мир природы, 2010. Посетен на 2012-08-20. (на руски)

--Izvora (беседа) 11:48, 29 август 2012 (UTC)

Кандидат за избрана[редактиране на кода]

За по-малко от два месеца от размерите на микромъниче статията достигна до настоящия. Това се случи благодарение на много четене, обмисляне и коментиране на събираната информация. Мисля че и ентусиазмът на LeeKeoma помогна статията за една котка със „смотано име“ (смятана така от мен) да се превърне в една от най-изчерпателните сред останалите котки. Мисля че Жофроа напълно заслужава звездичка. --Izvora (беседа) 17:36, 7 септември 2012 (UTC)

Горе-долу до средата стигнах и мисля, че напълно става за избрана. То авторите имат достатъчно опит в писането на избрани статии, та малко проформено се обаждам.:-)--Алиса Селезньова (беседа) 14:54, 8 септември 2012 (UTC)
По-ценното е, че и обръщаш внимание. Важното е да е разбираема най-вече за неспециалисти. --Izvora (беседа) 15:08, 8 септември 2012 (UTC)
Подкрепям, статията заслужава да стане избрана. --Иван беседа 08:43, 12 септември 2012 (UTC)

Разпространение[редактиране на кода]

Ако, както се твърди в текста, котката обитава западната част на бразилския щат Мато Гросу ду Сул, това не е отразено на картата. Там границата на разпространение в тази зона минава по парагвайско-бразилската граница.--Akeckarov (беседа) 12:33, 14 септември 2012 (UTC)

Така е. Картата обикновено се изготвя като се ползва тази от сайта на UICN. В случая е тази. Бразилски източници обаче действително сочат, че спорадични екземпляри са срещани в този щат, но явно информацията не е потвърдена със сигурност за да се актуализира и картата. Между другото в картата на UICN северозападното ъгълче на остров Огнена земя е в оранжево, което показва, че има котки и там. Никъде тази информация не беше потвърдена, още повече в друг източник прочетох, че никога на остров Огнена земя не е имало естествени местообитания на представителите на семейството включително и пуми. Първоначално в текста имаше изречение, че котки на Жофроа има и на този остров, но по-късно го премахнах. Така, че предполагам картата е по-скоро приблизителна. --Izvora (беседа) 12:44, 14 септември 2012 (UTC)
Сетих се и за още един спорен момент, който не е включен. В Червената книга на Боливия, стр. 746 пък са посочили, че видът е разпространен и на север в същинската Амазонска джунгла, както и на запад почти до границата с Перу. При елементарна проверка в Гугъл ърт обаче посочения ареал е на надморска височина между 3 и 4 хил метра и е по-скоро характерен за Андската котка. Амазонската джунгла пък е по-скоро характерна за котките маргай и оцелот. --Izvora (беседа) 13:36, 14 септември 2012 (UTC)

За ареала[редактиране на кода]

От моя прочит на първите няколко параграфа - бележката предполагам е към това

До средата на 20-ти век плътността на котките в ареала е била значителна, но благодарение на красивото оцветяване на космената покривка в последните десетилетия става жертва на човешката суета и броят им рязко намалява. Само за няколко десетилетия южноамериканските страни се превръщат в износител на кожи от котки на Жофроа, които се използват в кожухарската промишленост.

което го бях разбрал грешно. Щото са ми върнати всички други поправки? --Мико (беседа) 18:46, 14 септември 2012 (UTC)

Ами да. Корекцията ми е само на това изречение. За останалото навярно съм редактирал върху някоя от старите версии. --Izvora (беседа) 18:52, 14 септември 2012 (UTC)
Аз не че държим особено, и не че можем да допринесем много-много, ама ще я прочетем така стилово както ми седи. --Мико (беседа) 18:53, 14 септември 2012 (UTC)
Ами днес една позната я оприличи на мини леопард. Ето защо е интересно какво ще се получи от прочита на други. --Izvora (беседа) 19:01, 14 септември 2012 (UTC)