Били Холидей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Били Холидей
американска джаз певица
Били Холидей 
Родена: 7 април 1915 г.
Починала: 17 юли 1959 г. (44 г.)

Били Холидей (на английски: Billie Holiday, родена като Елианора Фейгън, Eleanora Fagan), е американска джаз певица, смятана за една от най-добрите изпълнителки на 20 век. Известна е и с прозвището Лейди Дей (Lady Day).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Били се ражда, когато майка ѝ е на 13, а баща ѝ на 15 години. Остава неясно дали родителите ѝ имат брак, но се знае, че не са живели дълго заедно. Баща ѝ, Кларънс Холидей, свири на банджо и китара и често пътува за изявите си.

Били израства в бедната част на Балтимор, Мериленд. Често бяга от училище, а когато е на 11 обявява, че е била изнасилена. Скоро след това я пращат в католическо поправително училище, където живее две години. През 1928 г. се мести с майка си в Ню Йорк. През 1929 г. майка ѝ, Сейди, сварва съсед да изнасилва Били.

Според автобиографията ѝ няколко години Били работи като проститутка и прекарва време в затвора. През 30-те години на 20 век започва да пее в нощни клубове в Харлем. Първите години на кариерата ѝ са неясни, но се смята, че талантът ѝ е открит от Джон Хамънд през 1933 г. Били започва записи с кларинетиста Бени Гудмън и редовни появи в джаз клубовете на Ню Йорк. До 1959 г. записва с много от най-добрите джаз музиканти, включително и Луис Армстронг. Първоначално музиката ѝ е насочена към чернокожата публика, но скоро става световноизвестна.

С песента си Strange Fruit („странен плод“ - за тялото на убития, което виси от дървото), в която става дума за линчуването на негър, Били привлича вниманието на нюйоркските интелектуалци и скоро се сдобива с вярна публика сред тях. Към края на 40-те е вече звезда. Типични за репертоара ѝ са меланхолични песни за несподелена любов.

В началото на 40-те започва да употребява твърда дрога и да пие. През 1947 г. влиза в затвора за притежание на наркотици. Здравето и гласът ѝ страдат и концертите и записите ѝ губят от първоначалния си блясък.

Били Холидей умира на 44-годишна възраст от цироза на черния дроб на 17 юли 1959 г. Погребана е в гробището „Сейнт Реймънд“ в Бронкс.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]